20 / 04 / 2024

Dükkan emlak vergisi ne zaman ödenir?

Dükkan emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Vergi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için veriliyor. Peki, dükkan emlak vergisi ne zaman ödenir?



Dükkan emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Vergi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için veriliyor. Buna göre dükkan sahipleri de vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Dükkan sahipleri için herhangi bir muafiyet uygulaması bulunmuyor. Dükkanda kiracı olsa da mükellef yine taşınmaz malın sahibi oluyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Dükkan emlak vergisi oranları:

Büyükşehirde  - Binde 4 

Normal yörelerde - Binde 2


Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip binanın emlak vergisi oranı binde 4'tür. Buna göre söz konusu bina için ödenecek emlak vergisi bedeli 400 TL'dir. Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip bir binanın emlak vergisi oranı binde 2'dir. Buna göre söz konusu bina için ödenecek emlak vergisi bedeli 200 TL'dir.


Dükkan emlak vergisi ne zaman ödenir?

Dükkan emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre vergi ödemeleri için son 12 gün bulunuyor.



Emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön