02 / 05 / 2024

Dünya Bankası'ndan altın yatırımcısını üzecek tahmin. Ons fiyatı bu yıl ve gelecek yıl düşecek

Dünya Bankası'ndan altın yatırımcısını üzecek tahmin. Ons fiyatı bu yıl ve gelecek yıl düşecek

Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2022 sayısını "Pandemi, Savaş, Resesyon: Alüminyum ve bakır fiyatlarının itici güçleri" başlığıyla yayımladı.



Dünya Banrkası'nın raporuna göre bu yıl enerji fiyatlarının yüzde 60'a yakın yükselmesi bekleniyor. Yükselen emtia fiyatlarının enflasyonist baskıları da uzatabileceği vurgulanan raporda, petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 59,1 yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

Rapora göre enerji fiyat endeksi 2023'te yüzde 11,2 düşecek ancak söz konusu düşüşe rağmen fiyatların son 5 yıldaki ortalamanın yüzde 75 üzerinde kalmaya devam edecek. Tarım ürünleri, metaller ve mineraller gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeks ise bu yıl yüzde 10,5 artacağı tahmin edilirken, gelecek yıl ise yüzde 8,1 düşmesi öngörülüyor. Brent türü ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 42 artışla ortalama 100 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülen rapora göre, brent petrolün fiyatı 2023'te ise yüzde 8 azalışla ortalama 92 dolara gerileyecek. Rapor göre, Brent petrolün varil fiyatı 2024'te ise ortalama 80 dolar seviyesinde olacak.

Altının ons fiyatı bu yıl ve gelecek yıl düşecek

Raporda değerli metaller fiyat endeksiyle ilgili olarak ise bu yıl yüzde 4 ve gelecek yıl yüzde 3,6 gerileme yaşanacak. Altının ons fiyatında bu yıl yüzde 1,4 ve 2023'te ise yüzde 4,2 düşüş rapordaki tahminler arasında.

Dünya Bankası'nın raporunda, tarımsal ürünlerin fiyat endeksi ile ilgili olarak ise bu yıl yüzde 13,4 artış, gelecek yıl ise yüzde 4,5'lik gerileme öngörülüyor. Metal fiyatlarında ise bu yıl yüzde 2,9 artış gelecek yıl ise yüzde 15 düşüş bekleniyor. Raporda metal fiyatlarındaki düşüş beklentisinin küresel büyüme beklentisindeki zayıflama ve Çin'deki ekonomik yavaşlama endişelerinden kaynaklı olacağı belirtiliyor.

Gram altın seneyi bu rakamla kapatacak!

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 26 Ekim Çarşamba 18, 22 ayar bilezik kaç TL?

İslam Memiş'ten hayat kurtaran uyarı! 'Elinizdekinden olmayın'

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön