20 / 04 / 2024

Dünya emlak artışında ilk üç Türkiye’den!

Dünya emlak artışında ilk üç Türkiye’den!

Emlak piyasasında fiyat araştırması yapan  Knight Frank firmasının verilerine göre, küresel emlak artışında ilk üç şehir Türkiye'den çıktı. Yüzde 28.1 artışla İzmir birinci olurken, Ankara 26.4’le ikinci, İstanbul ise 20.2 oranıyla üçüncü sırada yer aldı.



Dünya emlak piyasası  küresel fiyat artışlarını ölçen Knight Frank firmasının endeksinde ilk üç şehir Türkiye’den çıktı.

Sabah'ta yer alan habere göre; Knight Frank firması tarafından her çeyrekte yenilenen Global Kentler Fiyat Endeksi verilerine göre, 12 aylık dönemde konut fiyatlarının yüzde 28.1 arttığı  İzmir  sırada. 150 kent içinde  Ankara  yüzde 26.4'lük artış oranı ile ikinci olurken, İstanbul yüzde 20.2 ile üçüncü sırada yer aldı.


Türkiye'den, üç mega şehir dünya ortalamasının da çok üzerinde artış yaşadı. Analizi yapılan 150 şehrin ortalama yıllık fiyat artışı  3.4'te kaldı. Şehirlerin yüzde 19'u yıllık ortalama fiyat düşüşü yaşarken 16 şehir de çift haneli artış kaydetti. Filipinler Manila yüzde 18 ile dördüncü sırada yer aldığı endekste St. Petersburg yüzde 16.2 ile beşinci sıraya oturdu. Endekste yer alan verilere göre;  bu fiyat artışlarının yerel para birimleri üzerinden olduğu, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde devalüasyon etkisinin hesaba katılmadığı, yani reel değil nominal bir artış olduğu da ifade ediliyor. 

İtalya artışta 

Bir önceki yıl hiç artış yaşamayan İtalyan şehirleri bu yıl yüzde 3 artış yaşadı. Milan yüzde 11 artış yaşayarak her yıl gibi bu yıl da İtalyan şehirleri arasında ilk sırda yer aldı.  Stockholm'de ise  yıllık fiyat artışı  yüzde  5'ten 6'ya yükselirken, Göteborg'da yüzde 2'den yüzde 4'e çıktı. Phoenix ise ABD şehirleri arasında lider durumda. Phoenix'te yüzde 9'luk fiyat artışı yaşandı. ABD şehirleri ortalama olarak yıllık büyüme oranlarının düştüğünü gördüler. Mart'ta yüzde 4.2'den Haziran'da yüzde 3.9'a gerileme yaşandı.

Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarında artış devam ediyor!


Geri Dön