20 / 04 / 2024

Dünyada 10 mega proje var, 6 tanesi Türkiye'de!

Dünyada 10 mega proje var, 6 tanesi Türkiye'de!

Türkiye Ekonomi Zirvesi'nin ''Mega Projeler'' başlıklı dördüncü oturumuna IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen katıldı. Çeçen, mega projeler hakkında açıklamalar yaptı.




Türkiye Ekonomi Zirvesi'nin  “Mega Projeler” başlıklı dördüncü ve son oturumuna Aksa Jeneratör Genel Müdürü Alper Peker, Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katılım gösterdiler. 

 

Oturumda öncelikli söz alan İbrahim Çeçen, dünyada 10 mega proje yapıldığını, bunların altısının Türkiye’de olduğunu açıkladı. Çeçen bunları, “Osmangazi Köprüsü,  İzmir  Otoyolu, Üçüncü Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu, Üçüncü Havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli” olarak sıraladı. 327 milyar dolar altyapı yatırımı yapıldığını söyleyen Çeçen, bunun 100 milyar dolarının enerjiye 100 küsur milyar dolarının da ulaştırmaya aktarıldığını da sözlerine ekledi. 

 

Çeçen, 'Milli paranız varsa altyapı projeleri için dışarıdan kaynak bulmaya gerek duymazsınız ama kendi kaynağınız yoksa dışarıdan borç almak zorundasınız' diye konuştu. 

 

Çeçen, köprü ve otoyol geçişlerindeki ücretlerin yüksek olduğu yönündeki eleştirilere ve Açıl Sezen'in 'Devlet kendi bütçesinden yapsaydı köprü ve otoyol maliyetleri değişir miydi?' şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

 

'Devlet yasaydı bu sefer ne kadara mâl olduğu tartışılırdı. Bu yatırımların en büyük özelliği ekonomiye geri dönüş hızı. Üçüncü köprüyü biz değil de devlet yapsaydı 15 yılda biterdi. Bizde çarpan üç. Maliyetinin çok daha az olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca dünyada otoyol ve köprülerin belirlenmiş maliyetler var.'


Geri Dön