18 / 04 / 2024

Dünyanın en büyük yeraltı şehri bulundu!

Dünyanın en büyük yeraltı şehri bulundu!

Kentsel Dönüşüm çalışmaları ardından yıkılan Nevşehir Kalesi ve etrafındaki evlerin altında bulunan yeraltı şehri yapılacak çalışmalarla tamamen ortaya çıkartılıp restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak.



Türkiye, böylece dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden birine sahip olacak. 

Nevşehir Kalesi çevresinde Kentsel Dönüşüm çalışmaları sonrasında bine yakın konutun yıkımını gerçekleştirildi. Başlatüan temizleme çalışmaları sırasında buranın altında 110 metre kotta 785 bin metrekarelik alanın çok büyük bölümünde bir yeraltı şehri olduğu fark edildi. 


Türkiye'nin peribacaları ve yeraltı şehirleri üe ünlü önemli turizm merkezlerinden olan ve yılda ortalama 2.5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya Bölgesi'nde şu anda Derinkuyu, Kaymaklı, Tatlarin ve Özkonak yeraltı şehirleri turistlerin ziyaretine açık bulunuyor. Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olduğu belirtilen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kapladığı belirlenen yeraltı şehri Kapadokya ve ülke turizmine kazandırılma çalışmaları da yapılacak. Tespit edilen yeraltı şehri kapladığı alanla dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri olduğunu ifade ediliyor. Ayrıca Göre beldesinden Nevşehir Kalesi'ne kadar da 7 küometrelik bir tünel tespit edildi. Osmanlı arşivlerinden de bölgede 30 adet su yolunun olduğu belirlendi. 


ÜNVER: BUTİK OTELLER YAPILACAK 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,  TOKİ  ve Kültür Bakanlığı ile ortak çalışma yaparak, yeni bulunan yer altı şehrinde butik oteller, yürüyüş yolları, el sanatları galerüeri, müze ve yer altı kongre merkezi gibi yapılar yapmayı düşündüklerini söyledi. TOKİ ile sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkım sırasında yerin altında mağaraların ve dehlizlerin ortaya çıktığını anlatan Ünver, "Koruma Kurulu, Valilik ve belediye ekipleri ortaklaşa olarak korunan binaları işaretledi, levhalarını astı ve onlara hiç dokunulmadı. Yeni bir planlama yapıldı, Kültür Bakanlığı devreye girdi. Hudutları belirledi" diye konuştu.


Ankara Son Söz


Geri Dön