29 / 03 / 2024

Düzce Prusias ad Hypium antik kentinde kazı çalışmaları yarın başlayacak!

Düzce Prusias ad Hypium antik kentinde kazı çalışmaları yarın başlayacak!

Konuralp beldesinde bulunan ve Bitinya bölgesinin ayakta kalan tek antik kenti özelliği taşıyan ''Prusias ad Hypium'', Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yarın başlanacak kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılacak.




1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen at figürlü kapı, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü'nün yer aldığı antik kentte, halk arasında ''40 Basamaklar'' adıyla bilinen, 100 metre uzunluğunda ve 74 metre genişliğindeki antik tiyatro ilgi çekiyor.


Tiyatro, yarım daire biçimindeki oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesiyle ziyaretçilere görsel güzellikler sunuyor.


Antik kenti çevreleyen, beldenin hemen her sokağında ve yolda rastlanabilecek surların Doğu Roma İmparatorluğu döneminde onarıldığı tahmin ediliyor.


- Eserler, müzede sergileniyor


Antik kentten çıkarılan eserlerden bazıları belde girişinde yer alan 3 teşhir salonu, iki depo, laboratuvar ve idari bölümden oluşan müzede sergileniyor.


Müzede Bolu'dan getirilen ve ''Prusias ad Hypium'' antik kentinden çıkarılan buluntulardan oluşan bin 789 arkeolojik ve 456 etnografik eser ile 3 bin 837 antik para olmak üzere 6 bin 82 eser bulunuyor.


12 Kasım 2003'te hizmete giren müzenin arkeoloji salonunda Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Doğu Roma (395-1453) dönemine ait eserler, toprak kaplar, kandiller, toprak ve mermer heykelcikler, metal eserler, takılar, cam kaplar ve mezar hediyeleri, kronolojik olarak ziyaretçilere sunuluyor. Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait altın, bronz ve gümüş paralara yer verilen 4 sikke bölümü de bulunuyor.


Müzenin etnografya salonunda el işlemeleri, yöresel kıyafetler, süs eşyaları, mutfak kapları, aydınlatma araçları, kişisel eşyalar, kılıçlar, tüfekler gibi eserler sergileniyor. Salonda mankenler, gelin odası ve geleneksel döşenmiş oda da yer alıyor.


Bahçede ise antik kentte gün yüzüne çıkarılan büyük mimari parçalar, sütunlar, adak yazıtları, ceset küllerinin konduğu küçük taş lahitler, şehir yasası yazıtları, büyük depolama kapları, mezar taşları bulunuyor.


AA


Geri Dön