24 / 04 / 2024

ECB'den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

ECB'den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından, Finansal İstikrar Raporu  yayımlandı ve veriler açıklandı. ECB, raporda sıkılaştırma ile beraber emlak piyasasında "fiyat düzeltme riskinin" yükseldiği uyarısını yaptı. İşte ayrıntılar...



Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından, Euro Bölgesi'ne ilişkin "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporu yayımlandı. Raporda, emlak piyasasında son senelerdeki  yüksek değerlemeler dikkate alındığında fiyat düzeltmelerinin gerekli olduğunun altı çizildi. 

Faiz oranlarında yaşanan keskin yükselişin bazı ağır borçlu ülkeleri, şirketleri ve hanehalklarını sert şekilde etkilediğinin altı çizilen raporda, bu ülkelerde yeni ipotekli konut kredilerinde artan faiz oranlarının karşılanabilirliğinin gittikçe daha fazla tehlikeye atması ve mevcut ipotekler üzerindeki faiz yükünü artırması sebebiyle fiyatlarda düşüş olabileceğine dikkat çekildi. 

ECB den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

Euro Bölgesi'ndeki ticari gayrimenkul piyasası ile ilgili değerlendirmelere yer verilen raporda, hem ofis hem de perakendecilik için kullanılan mülklere olan talebin önemli oranda gerilemesine rağmen bu pazar segmentindeki şirketler arasında çok az iflas yaşandığ belirtildi. 

ECB'den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 


Geri Dön