26 / 04 / 2024

Ecrimisil davası kime karşı açılır?

Ecrimisil davası kime karşı açılır?

Bir malın kullanılmasından doğan menfaatin para ölçülerinde takdirine ecrimisil deniyor. Genellikle hazine adına kayıtlı taşınmazların işgali durumlarında karşımıza çıkan ecrimisil davası kime karşı açılır? İşte ecrimisil davaları...



Ecrimisil davası kime karşı açılır?

Bir malın kullanılmasından doğan menfaatin para ölçülerinde takdirine ecrimisil deniyor. Genellikle hazine adına kayıtlı taşınmazların işgali nedeniyle işgalcilerden talep edilen tazminat olarak karşımıza çıkıyor.


Milli Emlakta ecrimisil; "Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınıyor. Ecrimisil, Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat" olarak tanımlanıyor.


Ecrimisil davası ise, haksız işgal tazminatı olan ecrimisilin geriye dönük olarak hesaplanarak haksız yere bir malı kullanandan alınarak hak sahibine verilmesi için açılan bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ecrimisil davası kime karşı açılır?


Ecrimisil davası; işgalcilere karşı açılıyor. Açılacak ecrimisil davası tapu iptali veya müdahalenin meni davası ile açılabileceği gibi bu davaların sonucuna göre de açılır, ancak geriye dönük 5 yıllık isteneceğine göre bu davalarla beraber açmakta yarar vardır. 


Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince ecrimisil davası, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılıyor.


Ecrimisil bedeli nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön