20 / 04 / 2024

Edirne Keşan'daki tarihi kaleye ilişkin sorunlar mecliste!

Edirne Keşan'daki tarihi kaleye ilişkin sorunlar mecliste!

Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan bir tarihi kaleye ilişkin güvenlik sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Bircan, sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a yöneltti..



Edirne Keşan daki tarihi kaleye ilişkin sorunlar mecliste!


Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan bir tarihi kaleye ilişkin güvenlik sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Bircan, sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a yöneltti.


Bircan önergesinde; "Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2012'de tescillenen ve etrafı sit alanı ilan edilen Keşan İlçesinin Yayla Köyündeki tarihi kale kalıntıları bakımsızlıktan, definecilerin tahribatı ve Ege denizinin aşındırması nedenleriyle yıkılma tehlikesi geçirmektedir. Bizans'tan kalan kalenin duvarlarını yıkan, diplerini kazan defineciler kalıntıların yok olmasındaki en büyük nedendir." dedi.


Köylülerin şikayeti üzerine Edirne Müzesi ve Koruma Kurulu'nun hazırladığı raporla da yaşanan tahribatın gözler önüne serildiğini belirten Bircan "Kağıt üzerinde koruma altında görünen tarihi kale için bekçi konulmaması ve koruma bandı çekilmemesi nedeniyle tahribat devam etmiştir." diyerek sorularına geçti.


Bircan'ın soruları


1. 2012'de koruma kurulu tarafından tescillenen ve sit alanı ilan edilen kale için neden güvenlik tedbirleri uygulanmamıştır?


2. Koruma kurulu tarafından tescillendiği ve sit alanı ilan edildiği halde kalenin korunmaması nedeniyle idari bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa kim ya da kimlere bu soruşturma açılmıştır? Ne ceza verilmiştir? Açılmadıysa, neden açılmamıştır? Söz konusu bu önerge sonrasında bir soruşturma açmayı düşünmekte misiniz?


3. Kalenin defineciler nedeniyle tahrip edilmesinin önüne geçecek önlemleri almayı düşünmekte misiniz?


4. Kalenin deniz ve doğa şartları nedeniyle uğradığı deformasyonun önlenmesi için bir önlem almayı düşünmekte misiniz?


5. Tarihi kale kalıntılarının korunmasını sağlamak için bir çalışma yapılacak mıdır?





Geri Dön