26 / 04 / 2024

Elazığ Dilek Sitesi'ndeki bina çürük çıktı!

Elazığ Dilek Sitesi'ndeki bina çürük çıktı!

Elazığ'daki depremde Sürsürü mahallesi'ndeki Dilek Sitesi'nde bir bina çöktü. Bina sakinleri, "Zaten binamız çürüktü. En ufak sarsıntılardan etkileniyorduk" dedi ve belediyenin güçlendirme yapmadığını belirtti...



Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde kent merkezinde 4 bina yıkıldı. Kovancılar’da 2010'da, 51 kişinin öldüğü bir deprem yaşanmıştı. Buna rağmen eski yapılara dair yenilenme çalışması yapılmaması, önceki gün yaşanan depremde yeni ölümlere sebep oldu. 

Elazığ'daki depremde, Sürsürü mahallesi Halaylı sokaktaki Dilek Sitesi’nde bulunan 9 numaralı bina çöktü. Binada 28 daire vardı. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, deprem sonrası çöken binanın enkazında 8 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, enkaz altında kalan 9 kişiyi kurtarma çalışmaları da dün akşama kadar devam etti.

‘BİR SERT VURUŞ... VE BİNA ÇÖKTÜ’

Yıkılan binanın 4. katında yaşayan Hakan Tahşi, görevlileri yönlendirerek kurtarma çalışmalarına yardım etmeye çalışıyordu. Tahşi, depremi şu şekilde anlattı: 

“Ailem dışardaydı. Ben sokaktaydım ve eve gidiyordum. Sarsıntı oldu. Önce baya sallandı. İki saniye yavaşladı. Sert bir vuruş oldu. Ses geldi. Baktım bina çöktü, toz duman oldu ortalık. 15 dakika tozun dağılmasını bekledik. Binadaki yaralıları kurtarmaya başladık. Önce ambulans geldi. Olay yeni olduğu için insanların sesleri vardı. Bir çocuğun sesi geliyordu; onu çıkardık ancak ailesini kurtaramadık. Öldüler. 5 kişiyi canlı, 3 kişiyi de ölü çıkardık. Şu anda 9 kişi var enkaz altıda. Sevim Teyze içeride. 80 yaşlarında Türkan Teyze... En sağda da Tansel abla ve oğlu Ömer var. Onların karşısında da 14 yaşındaki bir kız çocuğu...” 

‘BİNAMIZ ÇÜRÜKTÜ’

Binanın geçmişini sorulduğunda Hakan Tahşi şu cevabı verdi: “Binamız 1987’de yapıldı; 1992’de teslim edildi. Zaten binamız çürüktü. En ufak sarsıntılardan etkileniyorduk. 2010’daki depremden sonra belediyeye 4 sene önce gittik. Bize ‘Kendi imkânlarınızla güçlendirme yapın’ dediler. Bir ara kentsel dönüşüm dedikodusu çıktı. Müteahhitler geldi. Ancak onlar 8 kat imar izni istedi. Ancak belediye buna izin vermeyince müteahhitler projeye yanaşmadı. Depreme dayanaksız olduğunu belediye biliyordu. Kolona elimizi vurduğumuz zaman, beton elimize geliyordu.”

YAPILAR 2 BİN YIL ÖNCESİNDEN KALMA

Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Kazım Sanaç Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Depremi bu kadarı ile atlatmış olduğumuz için şükrediyoruz” dedi. Sanaç, bunun sebebini de “Daha büyük yıkımlar olabilirdi. Çünkü kent merkezi 2 bin yıl öncesi yapılan eski yapı stokları” şeklinde belirtti. CHP’li Veli Ağbaba da Malatya’daki bazı köylerde yıkımlar yaşandığını ve çok sayıda hayvanın telef olduğunu açıkladı.

8 KİŞİ BU BİNADA ÖLDÜ

Dilek Apartmanı’nın enkazında arama yapan ekipler 8 kişinin cansız bedenine ulaştı, 20 kişiyi ise sağ olarak kurtarıldı. Ekipler, enkaz altında oldukları belirlenen 9 kişiye ulaşmak için çalışmalara devam ediyor. 2 bloktan oluşan 4 katlı Dilek Apartmanı’nın çökmeden önceki fotoğraflarında da oldukça yıpranmış bir yapı olduğu anlaşılıyor.

Depremi en çok çürük binalarda yaşayanlar hissetti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem yaralarını  TOKİ  saracak!

 


 


Geri Dön