28 / 03 / 2024

Emin Şirketler Grubu enerji yatırımı yapacak!

Emin Şirketler Grubu enerji yatırımı yapacak!

İmece usulü bir sistem ile insanları mal sahibi yapan Emin Üstün, bugüne kadar 80 bin kişinin ev ve otomobil hayallerini gerçekleştirdi. Geçen yıl enerji sektörüne de giren Üstün, ortaklık yoluyla 1’er MW’lık, 40 güneş enerjisi yatırımı yapacak.



İmece’ veya ‘el birliği’ adı verilen sistemle insanları mal sahibi yapan Emin Şirketler Grubu, bugüne dek 80 bin kişiyi ev ve otomobil sahibi yaptı. Sistemi kısaca anlatmak gerekirse 20 kişi toplanarak ortak bir otomobil alıyor, ayda belli rakamlarla taksitler ödeniyor. Ardından noter eşliğinde kura çekilerek sırasıyla zamanı gelene otomobil veriliyor. İşi yapan organizatör ise yüzde 3 gibi bir oranda organizasyon ücreti alıyor. 1991 yılında banka faizlerinin tavan olduğu, galerilerin yüzde 100 faiz koyarak otomobil sattığı dönemde piyasaya giren Emin Üstün, bu sistemi farklı sektörlere de açmaya karar vermiş. Güneş enerjisi işine giren Emin Üstün, ortaklıklarla şirket kuruyor. Her ortak örneğin 100 bin lira yatırım yaparak şirketten hisse alıyor. Toplanan para ile güneş enerjisi yatırımı yapılıyor. Her şirket için 1 MW’lık ve 1.2 milyon Euro’luk yatırımlar yaptıklarını söyleyen Emin Üstün “Bugüne dek 40 MW’lık üretim lisansı aldık. İçlerinde hazır projeleri de aldığımız oldu. Enerji işine minimum 20 bin lira ile girerek bir hisse alabiliyorsunuz. 100 bin liralık yatırımla girerseniz biz size yılda 10 bin lira ödüyoruz” diyerek sistemi anlatıyor. Emin Üstün ayrıca muz bahçeleri, elma bahçeleri, hayvancılık ve elektrikli otomobil işlerine de yatırım yapmış. Aynı sistemi farklı sektörlere yayma hedefinde...


-  El birliği sistemini ne zaman hayata geçirdiniz?

Sene 1991, ülkemizde insanlar otomobile zor sahip olabiliyor. Bankaların kampanyaları var ama millet kuyruklarda. Böyle bir dönemde iç piyasada da vadeli otomobil satışlarında yüzde 100 faiz konuluyordu. İnsanların otomobile ulaşması bir hayaldi. Hatta siyasetçiler seçim vaatlerinde ‘bir otomobil bir araba’ sloganı atıyorlardı. Biz bu işi nasıl yaparız diye düşünürken, hanımlardaki altın günü sistemini otomobil sahip olabilmeye entegre edebileceğimizi düşündük. Otomobil 20 milyon lira ise 20 kişi toplayalım, herkes ayda 1 milyon versin, çekilişle sıraya sokalım ve herkez otomobil sahibi olsun istedik. Bu da oldu. Bu Türkiye’de ilkti. Ciddi bir teveccüh oldu. Çünkü faiziyle 40 milyon liraya mal olacak bir otomobil 20 milyon liraya mal oldu. Biz de yüzde 3 organizasyon bedeli ekledik. Türkiye’de 140 yerde temsilcilik açtık. 70-80 bin otomobil satışı oldu, 5-6 yıl içinde. Bizden sonra yüzden fazla böyle şirket çıktı. El birliği ya da imece usulüyle insanlar mal sahibi oldu.


-  Otomobilin ardından konut satışına girdiniz...

Evet, 2006 yılında konut problemi ortaya çıktı. 100 bin liralık bir konut almak için insanlar bankaya 250 bin lira borçlanıyordu. Yine el birliği ile yapalım bu işi dedik. Türkiye’de şu an 80 şubemiz var. Madem daire satıyoruz, inşaat işine de girdik. 5 yıldır konut üretiyoruz. Dar gelirli vatandaşa yönelik olarak proje üretiyoruz. İstanbul’un kenar semtlerinden arazi alıp kendi konutumuzu üretiyoruz. Anadolu’da da arsa topluyoruz. Kurtköy ve Beylikdüzü’nde projelerimiz var. Kurtköy’de bir otel yapıyoruz. 300 odalı. O da müşterilerimizin gelir elde etmelerine yönelik bir iş. Kurtköy ve Beylikdüzü’nde toplam 1.000 konutumuz var.


-  Enerji fikri nereden çıktı?

Konut ve otomobilin ardından bir de enerji işine girdik. Bugün 1 MW’a kadar lisanssız üretim yapmaya devlet müsaade ediyor. Diyelim bunun maliyeti 4 milyon lira, buna 200 ortaklı bir şirket kuruyoruz. Diyor ki müşteri ben 100 bin liraya ev almayayım, hem masrafı var hem çok karlı değil. Bu parayla enerji hisseyi alıyor. Yılda ortalama 10 bin lira kira ödüyoruz biz ona. Bir hisse 20 bin lira, en alt limiti bu. Yıllık 2 bin lira kira alıyor. Bir de döviz cinsinden yaptığımı için bu yatırımı değeri de artmış oluyor.


-  Enerjiye ne kadarlık yatırım yapıldı?

Bugüne 1 MW’lık 40 şirket kurduk. Toplam 40 MW’lık yatırım yaptık. Güneş enerjisi yatırımı yapıyoruz. 50 milyon Euro civarında bir yatırım olacak toplamda. Ankara, Eskişehir, Konya gibi çeşitli yerlerde yatırım yapıyoruz. Şimdi Almanlarla ortak Türkiye’de güneş enerjisi paneli üretimi yapacağız. Çünkü Türkiye bunu Çin’den alıyor. Hem montaj hem hücre fabrikası için çalışmamız var. Türkiye’de enerjiye ihtiyaç var, bu alan da bizim grup şirketlerimizde amiral gemi pozisyonuna gelecektir.

MUZ BAHÇESİNE YATIRIM YAPTI

- Yeni bir alan varmı girmeyi planladığınız?

Muz bahçesi alıyoruz, elma bahçesi alıyoruz. Sistem hep aynı. El birliği yöntemi. Adapazarı’nda 1.500 hayvanlık bir ağır yaptık. Organizasyonla tabandaki insanlara gelir temin etmeye çalışıyoruz. Yine Konya’da 1.000 koyunluk bir işe girdik. Maliyetleri düşürmek adına çeşitli çalışmalarımız var, mesela elektrikli traktör yapacağız. Diyelim ki köylünün 100 bin lira demirbaşı var, onu paraya çevirip şirkete ortak edeceğiz. 100 bin liraya yılda 10 bin lira, 200 bin liraya yılda 20 bin lira hiç çalışmadan gelir sağlayacak.  İsterse çalışabilir de tabi ki, o zamanda maaş alacak. 35-40 dönümlük muz bahçemizde şu an deneme aşamasındayız. Geçen yıl dikimler yapıldı, bu yıl satış başladı. Kar etmeye başladığımız an itibariyle ortaklarımıza açacağız. İsteyen muz bahçesine ortak olabilecek. Bir köyde 200 hane var, parça parça iş yapıyorlar. 200 hanede 200 traktör var. 200 döver biçer var. 200 tırpan var. Bu lüzumsuz. Bunları da şirket bünyesinde bir araya getirip yatırımlarını birleştirmek istiyoruz. 100 traktör değil de 3 traktör ile işi halledeceğiz. Köyde insanlar 10 bin lira gelir sağlayacaksa bizden 20 bin lira gelir sağlayacak.


GİRİŞİM HİKAYELERİNE ORTAK OLUYOR

- Girişimcilere nasıl bakıyorsunuz?

Zenginliği tabana yaymaya çalışıyoruz bu sistemle... Bu nasıl olur, tabandaki insanı ortak edersen olur. Biz de bunu yapıyoruz. Elbirliği sistemi ile her şey olabilir. Uçak fabrikası bile kurabilirsiniz. Sosyal kalkınma bunun altında yatan. Teknoloji konusunda bazı görüşmelerimiz oluyor. Adamın bir fikri var, projesi var ama hayata geçiremiyor. Biz buna ortak olacağız. Profesyonel bir ekip kuracağız. Bu tür girişimci projelerine yatırım yapacağız. Tabi her işe de yatırım yapmak olmaz. Bize mantıklı gelirse gireceğiz.


ELEKTRİKLİ OTO ÜRETTİ

- Ar-Ge bölümünüz var mı?

Bizde şu an 2 elektrikli otomobilimiz var. Bir konsept geliştirdik her marka otomobile entegre ediyoruz. Şimdilik deneme aşamasındayız. Bu alanı da genişletmek istiyoruz. Şayet iyi talep olursa elektrikli otomobil üreterek satacağız. Antalya’da yerli bir firma ile ortak çalışıyoruz.


500 TL’ye KASKO YAPACAĞIZ

- Yeni yatırım planları neler?

Tekaful diye bir şirket kuracağız. Bu bir sigorta şirketi olacak. İnsanların 2 bin liraya yaptığı kasko projesini biz 500 liraya yapacağız. Üzerinde çalışıyoruz. Tüm üyelerimizi bu sigorta şirketinin altına alacağız. Kooperatifler kurarak 200 ortakla çalışabiliyorsunuz. Yatırım yapabiliyorsunuz, ortaklarınıza kar dağıtabiliyorsunuz. Devlet bu konuda yeni bir kanun çıkardı. Sigorta fiyatlarını aşağı çekeceğiz.


Star


Geri Dön