27 / 04 / 2024

Türkerler 600 milyon dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yapacak!

Türkerler 600 milyon dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yapacak!

VEDAŞ'ın TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissesini 118 milyon dolara devraldıklarını belirten Genel Müdür Hulusi Kara, gelecek dönemde enerji yatırımlarına hız vereceklerini söyledi. Kara, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım yapacaklarını belirtti...



VEDAŞ'ın TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissesini 118 milyon dolara devraldıklarını belirten Genel Müdür Hulusi Kara, gelecek dönemde enerji yatırımlarına hız vereceklerini söyledi. Kara, yenilenebilir enerjiye yönelik 600 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını aktarırken, önümüzdeki dönemde JES projelerine ağırlık vereceklerini de kaydetti.


Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin (VEDAŞ) TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissesini 118 milyon dolara devralan Türkerler İnşaat, önümüzdeki süreçte enerji yatırımlarına hız vererek, yenilenebilir enerjiye yönelik 600 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Ekim ayında VEDAŞ'ın firmalarına devir teslim töreninin gerçekleştirildiğini kaydeden Türkerler Eneıji Holding Genel Müdürü Hulusi Kara, yaklaşık iki aydır bölgedeki elektrik dağıtımını kontrol ettiklerini ifade etti. Aynı zamanda gelecek dönemde enerji yatırımlarına hız vererek, 600 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını aktaran Kara, hali hazırda inşaatı devam eden 300 milyon dolarlık hidroelektrik santrali (HES) vejeotermel santral (JES) yatırımlarının olduğunu söyledi. 2014 yılında rüzgarda ise 150 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini ileten Kara, ayrıca 50 milyon dolarlık yeni bir jeotermal ve 400 milyon dolarlık doğalgaz projeleri olduğundan bahsetti. 


Firmalarının mevcut portföyünde barındırdığı 21 adet bin 132 MWlık toplam kurulu güce sahip rüzgar eneıji santrali (RES) üretim lisansıyla yatırım ve iş birliği çalışmalarına devam ettiğini de bildiren Kara, bu projelerden 164 MW gücündeki dört projeye ise ÇED işlemlerinin devam etmesi nedeniyle hâlâ lisans alınamadığını aktardı. Kara, "Ayrıca yaptığımız değerlendirmelerde gerek bazı kamu kurumlarından gerekse de teknik ve ekonomik olarak efektif olmayan bazı projelerimizde güç düşümüne gidiliyor. Üç rüzgar projesinde yaşanan toplam 114 MW civarındaki güç düşümü için önümüzdeki günlerde ilgili kuruma başvuracağız" dedi. 


Kara, geriye kalan lisanslı 17 projelerinin ise toplam kurulu gücünün 854 MW civarında olduğunu ve bu projelerin yatırımlarını gerçekleştirebilmek için tribün üreticileriyle görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Bu projelerinin ilk grubu olan Tekirdağ ve Balıkesir'de bulunan iki adet RES projesinin yatırımına 2014 yılı içinde başlayacaklarını belirten Kara, bu projelerle 111 MW'lık bir kurulu gücü ülke hizmetine sunacaklarını vurguladı. Kara, geri kalan rüzgar projelerinin de her yıl en az 150 Ua 200 MVVlık kısmını yatırım programlarına alarak gerçekleştireceklerini söyledi. 


JES projelerine ağırlık verecek

HES projeleri hakkında da bilgi veren Kara, Kastamonu'da yapımı devam etmekte olan 12.6 MW gücündeki Demirci Regülatörü ve HES tesisinin 2014 yılının ilk yansında, Giresun'da yapımı devam eden 23.3 MVVlık kapasiteli Angudu I-II Regülatörü ve HES'i ise 2014'ün ikinci yansında üretime geçümeyi planladıklarını aktardı. Kara, ayrıca Ardahan'da yapımı devam eden ve 77.5 MVVlık kurulu güce sahip olan Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES'in ise 2015 yılının başında tamamlanmasını planladıklarım ifade ederken, "Giresun'daki 13.30 MW kapasiteli Kanat Regülatörü ve HES tesisinin inşaatına ise gelecek yıl başlayacağız. Söz konusu tesisin, tamamlandığında yıllık 46 milyon kVVh üretim gerçekleştirmesi planlanıyor" diye konuştu. Artvin'deki 16.41 MW gücündeki Taşköprü Regülatörü ve HES tesisinde de izin süreçlerinin bitmesinden sonra inşaata başlayacaklarını ileten Kara, söz konusu tesis tamamlandığında, yıllık 56 milyon 773 bin kVVh'lık üretim gerçekleştirmesinin amaçlandığını dile getirdi. 


Kara, Eskişehir Merkez ilçesinin Muttalip Köyü'nde kurulacak olan 609 MW kurulu gücünde ve yılda yaklaşık 4.8 milyar kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacak ES/ES doğalgaza dayalı kombine çevrim santrali projeleri bulunduğundan da bahsetti. Bu projenin saha ve coğrafi konum anlamında iyi bir yere sahip olduğunun altını çizen Kara, "Enerji nakil hattına 1.5 km, doğalgaz boru hattına 1 kilometre. Bu projenin hayata geçmesi ve yapımı için birkaç yatırımcı ve türbin üreticisi ile görüşüyoruz" açıklamasını yaptı. Bunun yanı sıra, İstanbul Eyüp'te bin 200 MW kurulu gücünde bir doğalgaz santrali projelerinin daha olduğunu anlatan Kara, proje için EPDKya başvurduklarını bildirdi. Kara, bağlantı görüşünün sağlandığını, ÇED ve diğer işlemlerle ilgili sürecin ise devam ettiğini kaydetti. Bunlara ek olarak, Manisa-Alaşehir sınırlarında jeotermal santrali için 24 MW'lık lisanslarının olduğunu belirten Kara, tesisin henüz yapım aşamasında olduğunu ve 2014 yılının ilk çeyreğinde devralmaya çalışacaklarını söyledi. Tüm alt yapı çalışmaları ve ihalelerin tamamlandığını belirten Kara, inşaat sürecinin devam ettiğini ve türbin montajının bayramdan sonra başlayacağını iletti. Aynı sahada kuyu açma çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Kara, söz konusu sahalarında gelecek dönemde daha ciddi oranlarda JES projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yurtdışında ise özellikle Irak pazarına odaklandıklarını dile getiren Kara, "Doğalgaz ihracat lisansı aldık. Doğalgaz ihracatım önümüzdeki dönemde yapmayı hedefliyoruz. Onun dışında rüzgar santrali için Ukrayna ile ilgileniyoruz" dedi. 


Firmalarının yaşadığı sorunlara yönelik değerlendirmelerde de bulunan Kara, en büyük sıkıntılarının devraldıkları bölgedeki kayıp-kaçak oranlarının yüksekliğinden kaynaklandığının altım çizdi. Kamudan devraldıkları bölgede kayıp-kaçak oranının yüzde 60'ların üzerinde olduğuna işaret eden Kara, "EPDK'nın bize vermiş olduğu hedef bu yıl itibarıyla yüzde 52. Biz de bu hedefi tutturmak için çalışıyoruz. EPDKdan beklentimiz kayıp kaçak oranı yüksek olan ve yeni devralman yerlerin hedeflerinin yeniden belirlenmesidir" ifadelerini kullandı. Bölgeye kaliteli, güvenilir ve temiz enerji getirebilmek için bölge halkının ödemelerini zamanında yapmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kara, elektrik dağıtımının özelleşmesinin başarılı olmasının Dicle ve VEDAŞ'ın hedeflerini tutturup başarılı olmasına bağlı olduğunu iddia etti. 


Filiz Çoşkun/Dünya Gazetesi


Geri Dön