28 / 03 / 2024

Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzına 2,3 kat talep geldi!

Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzına 2,3 kat talep geldi!

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzında hisse senetlerine 2,3 kat talep geldi. Halka arzın büyüklüğü 1,6 milyar (3,25 milyar TL) dolara ulaştı...



20 farklı ülkeden 100’ün üzerinde yatırımcının ilgi gösterdiği Emlak Konut halka arzı, Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu. Halka arzın büyüklüğü 1,6 milyar (3,25 milyar TL) dolara ulaştı.


Emlak Konut GYO’nun ödenmiş sermayesini 3 milyar 800 milyon TL’ye çıkartmaya yönelik ikincil halka arzında talep toplama süreci 8 Kasım’da sona erdi. 6 Kasım’da başlayan 3 günlük talep toplama sürecinde fiyat aralığı 2.50-2.80 TL seviyesinde belirlenirken, hisselere yatırımcılar yoğun talep gösterdi. Nihai halka arz fiyatı pay başına 2.50 TL olarak belirlenirken, toplam büyüklüğü 1,6 milyar dolar (3,25 milyar TL) olan halka arz, Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu.

104 Yabancı Yatırımcı Emlak Konut'u Seçti

Halka arz edilen hisselerin %80’i Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara, %10’u Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ve kalan %10’u ise Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi.  Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2,5 milyar dolarlık (5,12 milyar TL) talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3,8 katı kadar talep geldiği belirlendi.

Halka arz süreciyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sermayedarlarına katma değer yaratmak üzere yola çıkan Emlak Konut’un halka arzına gelen talepten memnun olduklarını söyledi. Kurum, hafta başından itibaren ABD ve İngiltere’de yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerin son günü olan 8 Kasım 2013 Cuma günü itibarı ile süreci yürüten Merill Lynch ve Halk Yatırım aracılığıyla yatırımcılardan gelen taleplerin değerlendirildiğini açıkladı.

Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldiğine dikkat çeken Kurum, “Bu yabancı yatırımcıların % 49’u ABD, % 29’u ise İngiltere'den geldi. Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatırımcılar talepte bulundu” diye konuştu.

Son 5 Yılda Avrupa'da Yapılan En Büyük Gayrimenkul Halka Arzı

Emlak Konut'un ikincil halka arzının Türkiye’nin bugüne kadar sermaye artırımı yoluyla yapılmış en büyük halka arzı olduğunu belirten Kurum, “Dünya ölçeğinde bakıldığında ise bu yıl Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmakla birlikte son beş yılda Avrupa’da gayrimenkul sektöründe gerçekleşen ve sermaye artırımı yoluyla yapılan en büyük halka arzdır’’ şeklinde konuştu. 

Murat Kurum, Emlak Konut'un artık sadece Türkiye'nin en büyük GYO'su değil, aynı zamanda global arenada dünya ligine çıkmakta olan dev bir şirket olduğuna dikkat çekti. Kurum bu sonuçların Türk ekonomisine duyulan güvenin göstergesi olduğunu da belirtti. Kurum “Yabancı yatırımcılar Avrupa ekonomisinde hala tam bir istikrar işaretine ulaşılamadığı bugünlerde, istikrarlı büyüyen Türkiye ekonomisinin en büyük GYO'suna yatırım yapmakta istekli davranarak, Türkiye'nin parlayan yıldızını tescil etmiştir” dedi.

1953’te kurulmuş olan Emlak Konut GYO, 2002’de GYO statüsü kazanırken, 2010 yılında Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak paylarının ilk halka arzını gerçekleştirdi.

Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde gerçekleştirilen ikincil halka arzın, yurtdışındaki liderliğini Merrill Lynch International üstlendi. Emlak Konut ve  TOKİ  halka arzdan sonra 180 gün boyunca hisse senedi satmama taahhüdü veriyor. Ayrıca halka arz gelirinin yüzde 10’una kadar olan kısım fiyat istikrarını sağlamak için kullanılabilecek.

Eylül’de Kar 886 Milyon Lirayı Aştı

2003 yılından bugüne, 65 proje dahilinde yaklaşık 60 bin adet bağımsız birimin satışını gerçekleştiren şirketin satış cirosu 30 Eylül 2013 itibariyle 4.3 milyar liraya ulaştı. Eylül 2013 döneminde şirketin bağımsız bölüm satışları 10 binin üzerinde gerçekleşti. Murat Kurum bu rakam içinde bir kısım projelerin dahil olmadığını belirterek “Dolayısıyla yıl sonu için öngördüğümüz 15 bin adetlik satış hedefini tutturabileceğimizi öngörüyoruz” dedi.

2012 yılında 523 milyon lira net kar elde eden şirketin 30 Eylül 2013 itibariyle net karı 886 milyon lirayı aştı.



Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzına 2,3 kat talep geldi!


VİDEO: Emlak Konut halka arz videosu için tıklayın...



Geri Dön