26 / 04 / 2024

Emlak müşavirlerinden kayıt dışı ayakçı isyanı!

Emlak müşavirlerinden kayıt dışı ayakçı isyanı!

Gayrimenkul alım-satımındaki yüksek kâr iştah kabartıyor. Bu nedenle işi bilen bilmeyen çoğu kişi emlakçılığa soyundu, kayıt dışılık arttı. Emlak müşavirleri, 'ayakçı' olarak tabir ettikleri bu kişilerin piyasadan ayıklanmasını istiyor...



Konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu ihtiyaç nedeniyle inşaatlar çoğalırken, emlak piyasasmda hareketlilik devam ediyor. Ancak emlakçılar arasında ‘kayıt dışılık’ en büyük sorun. Bu durum ev alanları da mağdur ediyor. Marmara Emlak Müşavirleri Demeği Başkanı Adnan Yeşiltaş, “Emlakçıyı ve vatandaşı korumak için Emlak Kanunu’nun bir an önce çıkması şart” dedi.

 

İTİBAR SORUNU VAR

 

Posta Gazetesi'nden Hülya Çaylak'ın habergine göre, Emlakçılık mesleğinin bir itibar problemi olduğunu söyleyen Adnan Yeşiltaş, “Herkes emlakçı oldu. Biz bu kişileri ‘ayakçı’ olarak adlandırıyoruz” dedi. Yeşiltaş, “Komisyon ücreti satışta alıcıdan ve satıcıdan ayrı olmak üzere yüzde 3. Kirada ise yıllık kiranın yüzde 12’si. Ayakçılar buna sadık kalmıyor. 500 bin liralık evi 550 bine satıp üstüne bir de komisyon alıyor” diye konuştu.

 

BAKKAL GiBi OLACAK

 

Maliye’de kaydı olmayan emlakçıya sertifika verilmemesi gerektiğini belirten Adnan Yeşiltaş, şöyle konuştu: “Yaklaşık 160 bin kayıt dışı emlakçı var. Sertifikayı parayla veren var. Kapıcıya, berbere dahi veriyorlar. Bunların dışında bir de çok uluslu emlak firmaları var. Onlar yüzünden yerel emlakçılar piyasada tutunamıyor. Yerellerin de kurumsallaşması lazım. Aksi takdirde bakkallar gibi yok olacaklar.”

 

Emlak müşavirlerinden kayıt dışı ayakçı isyanı!

 

TAPU HARCI DÜŞÜRÜLMELİ

 

Tapu dairelerinde emlakçılar için ayn bir oda olması gerektiğini söyleyen Adnan Yeşiltaş, şunları söyledi: “Gizlice para saymak zorunda kalıyoruz. Kapkaç olayları yaşanıyor. Ayrıca tapu harçları da çok yüksek. Harç, satılan rakamın binde 2’si olarak alınıyor. Örneğin 100 bin liralık bir dairede alıcıdan. ve sancıdan 2000 lira olmak üzere 4000 lira harç alınıyor. Oranın yüksek olması, vatandaşı eksik beyan vermeye zorluyor. Oran binde 1 olmalı.”

 

SEÇİM 18 ŞUBATTA

 

İstanbul Emlakçılar Odası’nın yeni başkanını 18 Şubat’ta seçeceğini ifade eden Adnan Yeşiltaş, “Türkiye’de 80 bin civarında kayıtlı emlakçı var. Bu emlakçıların sorunlarının giderilmesi için çalışacağız. Gerekirse meydanlara ineceğiz. Her emlakçıyı Meclis’in önüne davet edip hakkımızı arayacağız” diye konuştu.

 

 


Geri Dön