29 / 03 / 2024

Emlak sektörünün en büyük sorunu 'korsan emlakçılar'!

Emlak sektörünün en büyük sorunu 'korsan emlakçılar'!

ALEMDER Başkan Yardımcısı Ali Özsoy, Alanya emlak sektörünün en büyük sorununun korsan ve kayıt dışı emlakçılar olduğunu söyledi.



Alanya’da turizmden sonra emlak ve inşaat sektörünün de hızla gelişmekte olduğunu söyleyen Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Grup Emlak sahibi Ali Özsoy yabancılara konut satışında da Türkiye’nin önde gelen ilçelerinden olduğunu kaydetti.  Gerçek Alanya'da yer alan habere göre; turizm sektörü ile beraber ivme kazanan gayrimenkul ve emlak sektörünün bazı sıkıntılar yaşadığını anlatan Özsoy, “Turizmin güneydeki başkenti Alanya son yıllarda turizmden sonra emlak ve İnşaat sektörü ile de anılmakta. İç piyasanın yanında yabancılara konut satışında da epeyce yol alan Alanya, Türkiye’nin  yabancılara yönelik konut satışı konusunda da en önde gelen ilçelerinden birisi oldu.Özellikle İlçemizde turizm sektörü ile birlikte ivme kazanan gayrimenkul ve emlak sektörü, bu hızlı gelişmeye karşın bazı istenmeyen  sıkıntıları da beraberinde getirdi. Bu sıkıntılar ile birlikte kontrolsüz ve denetimsiz bir gelişme yaşayan gayrimenkul  sektöründe emlakçı enflasyonu meydana geldi” şeklinde konuştu.

KOLAY PARA KAZANMA YOLU OLARAK GÖRÜLÜYOR

Emlakçılığı kolay para kazanma yolu ve rant kapısı, kolay ve basit bir meslek olarak görenlerin olduğunu sözlerine ekleyen Özsoy, “05 Haziran 2018 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliklere göre belirli sınırlamalar ve kurallar getirildi. Lise mezuniyeti şartı, mesleki yerlilik belgesi ya da sertifikası, yüz kızartıcı suça karışmamış olmak, iflas ya da konkordato ilan etmemiş olmak, 30 metrekareden küçük olmayan yönetmeliklere uygun ofis gibi zorunluluklar getirildi. Bununla birlikte 05 Haziran 2018 tarihinden 05 Aralık 2019 tarihine kadar emlakçı firmalara da Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alması için süre tanındı. Ama bu süre 18 aylık sürenin dolmasıyla birlikte 31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatıldı. Uzatılması ise bölgemiz emlakçılarını çok da memnun etmedi. Alanya ilçemiz 312 bin civarında bir nüfusa sahip. Bu nüfusa oranla neredeyse  her 120 kişiye bir emlakçı  düşmekte. Bu kadar emlakçının Alanya için çok fazla olmasına rağmen birde kayıt dışı, korsan ve merpen altı olarak emlakçılık yapanlar var.  Kayıt dışı ve korsan olarak emlakçılık yapanlar yüzünden hem işini layıkıyla yapan emlakçılar zor durumda kalmakta, hem de devlet vergi kaybına uğramakta. Gayrimenkul alan, satan ve kiralayan insanlar da zor durumda kalmakta” açıklamasında bulundu.

YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYORLAR

Korsan emlakçıların bir kısmının hiçbir kaydı ve evrakı olmadan yasal yükümlülüklerini yerine getirmeden ofis ya da home ofis ortamında faaliyette bulunduklarını söyleyen Özsoy, “bunlara ilaveten diğer bir kısmı da pastanelerde, restoranlar da, emlak ile alakası olmayan diğer işyerlerinde kaçak olarak emlak işini kanunsuzca sürdürmekte ve rahatça sosyal medya ve internet ortamlarında reklamlarını yapmakta.Kayıt dışı olarak emlakçılık yapanlarda bir diğer önemli sıkıntıda Alanya’dan ev almış yada kaçak olarak çalışan yabancılar ile site görevlileri. Kayıt dışı ve korsan emlakçılardan alış veriş yapanlarda, fahiş fiyat uygulamasına maruz kalma, kaparo dolandırıcılığı, resmi olarak uygulanan komisyon oranına göre farklı hizmet bedeli uygulaması,satışa yada kiralanmaya söz konusu yerlerin beyan edilenden farklı lokasyonda çıkma olasılığı, aynı yeri birkaç kişiye satma olasılığı, satış sonrası muhatap bulamama gibi sıkıntılar meydana gelebilmekte” diye konuştu. 

EMLAKÇI İLE OFİSİNDE BULUŞUN

Gayrimenkul alım-satımların da emlakçı seçiminin önemini anlatan Özsoy, “ Gayrimenkul alımı-satımı veya kiralama yapacakların doğru adreste olup olmadığını anlayabilmeleri için emlakçılara gayrimenkul satışı veya kiralanması konusunda yetki belgesinin olup olmadığı sormalılar,  emlakçı ile öncelikle  ofisinde buluşmalıdırlar. Satış veya kiralanma yapılacaksa öncesinde mal sahibiyle görüşmeliler, herhangi bir kaporayada ön ödeme yapacaksa öncelikle  banka üzerinden ödeme yapmalılar yada makbuz karşılığında ödeme yapmalılar. Satış işlemi üzerinde veya kira üzerinde anlaşma sağlandıysa mutlaka kontrat düzenlemeliler, gayrimenkullerin tapu ve iskan gibi belgelerini mutlaka incelemeliler ve sorgulamalılar” açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön