29 / 03 / 2024

Emlak vergisi borcu ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi borcu ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemeleri Mart,Nisan, Mayıs ve Kasım aylarında yapılıyor. Peki, emlak vergisi borcu ödenmezse ne olur?



Gayrimenkul sahipleri, her sene sahip oldukları taşınmazlar için vergi ödemekle mükellef oluyor. Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi mükellefiyeti taşınmaza sahip olunması ile birlikte başlıyor. 


Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona eriyor.


Oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren, bu hallerin devam ettiği sürece alınmıyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, emlak vergisi borcu ödenmezse ne olur?


Emlak vergisi ödenmezse aylık gecikme zammı uygulanıyor. Bu zam yüzde 1.40 oranında hesaplanıyor.


Emlak Vergisi Oranları 2017

Normal yöredeBüyükşehirde

MeskenBinde 1Binde 2

İşyeriBinde 2Binde 4

ArsaBinde 3Binde 6

AraziBinde 1Binde 2


Örnek hesaplama

Taşınmazın değeri: 200 bin TL

Emlak vergisi 400 TL

5 aylık gecikme zammı: 28 TL




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön