26 / 04 / 2024

Emlak vergisi bugün ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi bugün ödenmezse ne olur?

2015 yılı emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün 30 Kasım 2015 tarihinde mesai bitimi ile birlikte sona eriyor. Peki, emlak vergisi bugün ödenmezse ne olur? Ne kadar vergi cezası kesilir?



Emlak vergisi bugün ödenmezse ne olur?

2015 yılı emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün 30 Kasım 2015 tarihinde mesai bitimi ile birlikte sona eriyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler bu vergiyi ödemek ile mükellef oluyor.


Vergi ödemesi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz bir başka şehirdeyse, ödeme tüm belediyelerden sağlanabiliyor. Ayrıca internet üzerinden de emlak vergisi ödenebiliyor.


Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Vergi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. 


Ancak vergi zamanında ödenmezse vergi cezası uygulanıyor. Peki, emlak vergisi bugün ödenmezse ne olur?


Emlak vergisinin bugün ödenmemesi halinde 1 Aralık'ta bile ödense aylık gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 


Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.


20 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön