25 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?

Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?

Emlak vergisi gayrimenkuller adına her sene iki taksitte ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor. Peki, emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi? Emlak vergisi borcu olan ev satılırsa ne olur?



Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?

Emlak vergisi gayrimenkuller adına her sene iki taksitte ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor. Eğer, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemek ile mükellef oluyor.


Emlak vergisinde mükellefiyet taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yıl başlıyor. Peki, emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi? Emlak vergisi borcu olan ev satılırsa ne olur?


Emlak Vergisi Kanununa göre esas olan gayrimenkulün satışının yapıldığı yıl ve daha önceki yıllara ait emlak vergisinin mükellefi satıcı (eski malik) oluyor.


Ancak, Kanunun 30. maddesi gereğince satışı yapılan bina ve arazinin satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep edebiliyor.


Bir diğer ifade ile gayrimenkul satın alınırken taşınmazın eski borçları da devir alınmış oluyor. Alıcı satın aldığı taşınmazın kendisinden önceki döneme ait birikmiş emlak vergisi borçlarını zamlı olarak ödemek ve ödediği bu tutarlar için asıl borçlu olan satıcı adına dava açabiliyor.


İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön