20 / 04 / 2024

Vergi borcu olan ev satılabilir mi?

Vergi borcu olan ev satılabilir mi?

Bir ev satın almak istediğinizi ve istediğiniz gibi bir ev bulduğunuzu düşünelim. Peki, satın almak istediğiniz evin üzerinde vergi borcu varsa ne olur? Vergi borcu olan ev satılabilir mi?



Vergi borcu olan ev satılabilir mi?

Bir ev satın almak istediğinizi ve istediğiniz gibi bir ev bulduğunuzu düşünelim. Ev alma sürecinde birtakı masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bu masrafların başında tapu harcı bulunuyor. Bu harç hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor.


Peki, satın almak istediğiniz evin üzerinde vergi borcu varsa ne olur? Bu borcu kim öder? Vergi borcu olan ev satılabilir mi?


Gayrimenkul satış sürecinde tüm vergi ve borçların satıcı (eski malik) tarafından ödenmesi gerekiyor. Gayrimenkulün üzerindeki ipotek, haciz ve vergi borcu satıcıya ait borçlar olarak karşımıza çıkıyor.


Bunların dışında vergi borcunda durum farklı olup, vergi borcu ödenmeden gayrimenkul alım satımı yapılamıyor.


Satışı yapılan gayrimenkulün satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep edebiliyor.


Ancak bir ev üzerinde ipotek varken de satış yapılabiliyor. Bu noktada alıcının tüm borçları üzerine aldığını kabul etmesi gerekiyor. Dolayısıyla satış işlemi gerçekleştikten sonra ipotek ve borçlar alıcının yükümlülüğü altına giriyor.


Yazlıklarda emlak vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön