20 / 04 / 2024

Emlak vergisi dava açma süresi!

Emlak vergisi dava açma süresi!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisine dava açılabiliyor. İşte emlak vergisi dava açma süresi..



Emlak vergisi dava açma süresi!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor.


Emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3  


Emlak vergisi itirazları 13 Ekim 2012 tarihine kadar, yalnız takdir komisyonlarının kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları onbeş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabiliyordu. Vatandaşlar emlak vergisi konusunda itirazda bulunamıyordu.


Ancak bu tarihte alınan karara göre, vatandaşlara da takdir komisyonu kararlarına karşı dava açma hakkı verildi. Bu doğrultuda emlak vergisi oranlarında bir yanlışlık olduğunu düşünen vatandaşlar, emlak vergileri için takdir komisyonlarına dava açabiliyor.


Emlak vergisi dava açma süresi

Emlak vergisi gibi beyan yoluyla alınmayan vergilerde, ihtirazi kayıt söz konusu değildir. Bu yüzden dava açılmadan önce verginin ödenmesi gerekir. Verginin ödenmesinden sonra otuz (30) gün içinde davanın açılması gerekir. 



Emlak vergisine nasıl itiraz edilir?



Geri Dön