25 / 04 / 2024

Emlak vergisi için dava açanlara kötü sürpriz!

Emlak vergisi için dava açanlara kötü sürpriz!

KHK ile yapılan düzenleme sonrası emlak vergisi için açılan davalar hükümsüz kaldı. Mahkemelerin bir kısmı davalar için düşürülme kararı verirken, davacı tarafın da belediyeye yargılama ücreti ödemesine hükmetti.



 

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, geçen sene gündeme gelen fahiş emlak rayiç değerlerine itiraz için 40 bine yakın kişi dava açmıştı. Ancak KHK ile yapılan düzenleme sonrası açılan davalar da hükümsüz kaldı. Mahkemelerin bir kısmı davalar için düşürülme kararı verirken, davacı tarafın belediyeye yargılama ücreti ödemesine hükmetti.

Konuya ilişkin değerlendirmeler yapan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli Hâkim Avukat İzzet Doğan "Mahkemelerce, dava açmış kişilerin yargılama giderlerine mahkûm edilmesi doğru değildir. Dava konusuz kaldığında, mahkemenin yargılamaya devam ederek, dava açıldığı zaman hangi tarafın haksız olduğunu tespit edip, o tarafı mahkeme masraflarına mahkûm etmesi gerekir" dedi.

 

Emlak vergisi için dava açanlara kötü sürpriz!

 

HUKUKA UYGUN DEĞİL


Bu yöndeki kararların istinaf yolu ile düzeltilmesinin talep edilebileceğini söyleyen İzzet Doğan "Hukukun temel ilkelerinden öngörülebilirlik ilkesi göz ardı edilmiştir. Çünkü dava açan mükellefler, dava sürerken yeni bir yasal düzenleme yapılarak mağduriyetlerinin giderileceğini bilme imkânına sahip olmadıklarından bu davaları açmış ve hukuki süreç başlatmışlardır. Nitekim kamu otoritesi de bu mağduriyetin farkına varmış ve emlak vergisi artış oranına sınır getirmiştir. Hal böyleyken, yani kamu otoritesi tarafından davacıların haklı olduğu gözetilerek mağduriyetlerin giderilmesi için yasal düzenleme yapılmışken, bazı mahkemelerin davanın konusuz kalması nedeniyle, önceden dava açmış vatandaşlara yargılama gideri yüklemesi hukuka uygun düşmemiştir. Bu şekilde kararla karşılaşan davacı vatandaşlar, karara mutlaka istinaf yolu ile Bölge Adliye Mahkemeleri (BAM) nezdinde itiraz ederek düzeltilmesini talep etmelidirler” diye konuştu.


EMSAL KARAR VAR


Doğan açıklamasına şu şekilde devam etti: “Nitekim yakın geçmişte elektrik kayıp kaçak bedelinin EPDK Kararıyla alınabileceğine yönelik yasal düzenleme neticesinde açmış oldukları davası düşen davacıya yüklenen karşı vekâlet ücretinin hukuka uygun olmadığı yönünde  Ankara  BAM 4. Hukuk Dairesince karar verilmiştir."


İSTİNAF'IN KARARI BEKLENSİN


Bir kısım mükellef adına dava açan Tapu Kadastrolular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Yasin Özkan ise konuyla ilgili olarak,  "Gelinen noktada, davacı olan vatandaşların yargılama gideri ödemelerine dair kararı istinaf etmeleri, ilgili belediye hukuk servislerinin de karşı vekalet ücretini tahsil yoluna gitmemeleri, İstinaf Mahkemesi Kararını beklemeleri yerinde olur" diye konuştu.

 


Geri Dön