26 / 04 / 2024

Emlak vergisi için son iki hafta!

Emlak vergisi için son iki hafta!

Emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Geçen sene ev alanlar bu yıl ödeme yaparken, bu yıl ev alanlar ise seneye ödeme yapacak.



Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi için son iki haftaya girildi. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. Geçtiğimiz yıl gayrimenkul alanlar ve elindeki gayrimenkulü satamayanlar emlak vergisini ödemekle yükümlü olacak. Bu sene içerisinde ev alanlar ise 2022 yılında ödemeye başlayacak. Geliri olmayanlar gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkla sınırlı olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar emlak vergisi ödemeyecek. 

Emlak vergisi için son iki hafta!

Vergi hesaplaması nasıl olacak?

Emlak vergisi değeri 4 yılda bir takdir komisyonlarınca belirleniyor. Belirlenen rakama her yıl yeniden değerleme oranının yarısı dahil ediliyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 9.11 oldu. Buna göre, 2021 yılına ait vergi değerleri, rayiç değere yüzde 4.55 artış eklenecek. Örneğin, 2020'de 250 bin lira olan bir evin rayiç değeri üzerine yüzde 4.55 eklenecek. Bu şekilde 2021'e ait değer bulunacak. Evin bu seneki vergi değeri 261 bin lira olacak. Bu rayiç değerin üzerine gayrimenkulün türü ve yerine göre belirlenen oranlar dahil edilecek. Konutların vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 olarak hesaplanacak.

Nereye ödemeler yapılacak

Emlak Vergisi borcu sorgulamak isteyenler e-Devlet aracılığıyla  Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi'nden öğrenebilir. Emlak vergisi taksitleri gayrimenkulun bağlı olduğu belediyelere yapılacak. Koronavirüs salgını nedeniyle bankalara gitmek istemeyen vatandaşlar mobil bankacılık internet sitelerinden ödeme yapabilir. Muafiyet şartlarını karşılamayan tüm vatandaşlar emlak vergisi ödemekle yükümlü. Zamanında ödeme yapmayan vatandaşlara yüzde 1.6 oranında gecikme faizi uygulanacak. 

Emlak vergisi için son iki hafta!

Örnek hesaplama

İstanbul'daki bir evin 2020 yılına ait emlak vergi değeri: 250.000 TL 
2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 9.11/2): yüzde 4.55 Meskenin 2021 yılı emlak vergi değeri: 261 bin 375 TL.
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 261.000 TL. Bu değerin binde 2'si.

Emlak vergisi için son iki hafta!

Muaf olanlar 522 TL geri alabilir

Hiçbir geliri olmayan, gazi, dul şehir yakını ve sahip olduğu mesken 200 metrekareyi geçmeyen kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlü değil. Muaf olduğunu bilmeden vergi ödemesi yapan vatandaşlar ise beş yıllık geriye dönük iade alabilir. Bunun için hak sahibinin belediyeye dilekçe vermesi yeterli.

Kimler emlak vergisi ödeyecek?


Geri Dön