20 / 04 / 2024

Emlak vergisi için ne gerekli?

Emlak vergisi için ne gerekli?

Yeni gayrimenkul satın aldığınızı farz edelim. Bu durumda, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye emlak vergisi için bildirimde bulunmanız gerekiyor. Peki, emlak vergisi için ne gerekli?



Emlak vergisi için ne gerekli?

Yeni gayrimenkul satın aldığınızı farz edelim. Bu durumda, gayrimenkulünüzün bağlı olduğu belediyeye emlak bildiriminde bulunmanız gerekiyor. Peki emlak vergisi için ne gerekli? Emlak vergisi bildirim için gerekli evraklar nelerdir?


Emlak vergisi beyannamesi için gerekenler:

Tapu fotokopisi, 

Nüfus cüzdanı fotokopisi, 

Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, 

Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası),

Beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, 

Vergi numarası 


Gayrimenkul sahibinin yukarıda yer alan belgeler ile birlikte bağlı olduğu belediyeye başvurması gerekiyor.


Emlak vergisi için beyanın, gayrimenkule sahip olunan senenin sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Örneğin bu sene içerisinde gayrimenkul aldığınızı düşünelim. 31 Aralık 2014 tarihine kadar emlak beyanında bulunmanız gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleriniz ise 2015 tarihinde başlayacak.


Emlak vergisi bildiriminde bulunmayanlar, Vergi Usul Kanununun 376. Maddesine göre, cezalarını ödemek için bir dilekçe ile başvuru yapabiliyor.


Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirme 

Madde 376 – (Değişik : 22/7/1998 - 4369/17 md.) 

İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden artakalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse: 

 

1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri, 

2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının üçte biri; indirilir. 



Emlak vergisi beyanı verilmezse ne olur?


Geri Dön