28 / 03 / 2024

Emlak vergisi katkı payı!

Emlak vergisi katkı payı!

Emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs 2014 tarihinde sona erecek. Peki vergi ne kadar ödenecekk? Vergi üzerinden ne kadar katkı payı ödenecek? İşte emlak vergisi katkı payı oranları...



Emlak vergisi katkı payı!

Mart ayı itibarıyla ödemelerine başlanan emlak vergisi için son ödeme günü 31 Mayıs. Bu tarihe kadar emlak vergisi borcunun ilk taksitinin ödenmesi gerekiyor. Peki vergi ne kadar ödenir? Vergi kapsamında ödenen katkı payı nedir, ne kadardır?


Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmelik esaslarına göre emlak vergisi tutarının yüzde 10'u oranında kültür ve tabiat varlıklarını koruma katkı payı ödeniyor. Buna göre 300 TL emlak vergisi ödeyecek gayrimenkul sahibi 30 lira katkı payı ödeyecek.


Ancak, tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği süreze 1/10 oranında tahsil ediliyor.


Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına katkı payı

Katkı payı, bina, arsa ve araziler için, mükellefiyetin başlangıç yılında tespit edilen vergi değeri üzerinden; mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden  yıldan itibaren ise, her yıl, bir önceki yıla ait vergi değerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nisbetinde artırılması suretiyle tespit olunacak değer üzerinden, yıllık olarak tarh, tahakkuk ve tahsil edilen emlak vergisinin yüzde on (%10) u oranında, emlak vergisiyle birlikte tarh, tahakkuk ve tahsil edilir.

             

Katkı payının tarh, tahakkuk ve tahsilinde, 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.


Belediyelerce tahsil edilen katkı payları özel bir hesapta izlenir ve en geç tahsilatı takip eden ay sonuna kadar doğrudan il özel idarelerince bu amaçla açılan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabına yatırılır.

             

Tahsil edilen katkı payının süresi içinde Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabına aktarılmasından belediye başkanı ve hesap işleri müdürü birlikte sorumludur.

             

Katkı payı hesabının sekreterya hizmetleri il özel idarelerince yürütülür. Valilikçe katkı payı hesabının tahsil ve dağıtımına ilişkin gerekli kayıt düzeni kurulur.

             

Katkı payı hesabında toplanan miktar, belediyelerce taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projelerin maliyetinin veya kamulaştırma bedelinin yüzde kırkdokuz (%49) unu aşmamak üzere belediyelerin sınırları içindeki mevcut taşınmaz kültür varlığı oranı, mevcut durumu, ilin kültürel değerlerine katkısı dikkate alınarak valilik tarafından hakkaniyet ölçüsünde kullandırılır.

             

Ancak, planlama, projelendirme ve bunların uygulamalarına münhasır olmak üzere, gerekli görülen hallerde bu oranı büyükşehir belediyeleri için yüzde altmış (%60) a, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri ile ilk kademe belediyeleri için yüzde seksen (%80) e, büyükşehir belediyeleri dışındaki il belediyeleri için yüzde seksenbeş (%85) e ve diğer belediyeler için yüzde doksanbeş (%95) e kadar artırmaya vali yetkilidir.


Tahsil edilen katkı payının süresi içinde il özel idarelerince açılan hesaba aktarılmaması veya katkı payının başka amaçla kullanılması halinde sorumlular hakkında yasal işlem yapılır.


Emlak vergisi muafiyetleri 2014!


Geri Dön