26 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Türkiye genelinde gayrimenkulü olan kimseleri ilgilendiren vergi ödemeleri Mart ayı itibariyle başlıyor. Emlak vergisi ilk taksit dönemi içerisinde isteyenler tüm vergi borcunu kapatabiliyor..



Emlak vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

Türkiye genelinde gayrimenkulü olan kimseleri ilgilendiren vergi ödemeleri Mart ayı itibariyle başlıyor. Emlak vergisi, taşınmaz mallar için her sene ödeniyor.


Emlak vergisi ödemeleri 31 Mayıs'a kadar yapılabiliyor. Emlak vergisi ilk taksit dönemi içerisinde isteyenler tüm vergi borcunu kapatabiliyor. 


Ancak ilk taksit döneminde ödeme yapmadan hepsini ikinci taksit döneminde kapatmak isteyenler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.


Bu nedenle mutlaka ilk taksit döneminde ödeme yapılmış olması gerekiyor. Aksi durumda ödenecek tutara aylık emlak vergisi cezaları da yansıyor.


2016 yılı emlak vergisi zamlı olarak ödeniyor. Bilindiği üzere gayrimenkul bedeli her 4 yılda bir belirlenen, “yeniden değerleme” oranının yarısı ile her yıl yeniden hesaplanarak, vergi konusu olacak gayrimenkul bedeli hesaplanabiliyor. Emlak vergisi belirlenen bu bedel ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.


2016 yılı için bu oran yüzde 5,58 olarak belirlendi. Buna göre, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı (yüzde 5,58/2) yüzde 2,79 oluyor.



Emlak vergisi kira vergisinden düşürülebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön