29 / 03 / 2024

Emlakçı simsar mıdır?

Emlakçı simsar mıdır?

Simsar, taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânını hazırlıyor. Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmuyor. Peki, emlakçı simsar mıdır? Simsarlık sözleşmesi nasıl yapılır?



Emlakçı simsar mıdır?

Simsar, taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânını hazırlıyor. Simsarlık sözleşmesi ise ; taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşme oluyor.


Buna göre emlakçılar da yasal olarak simsar olarak nitelendiriliyor. Kanun gereğince; Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanıyor.


Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmuyor.


Simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.


II. Ücretin belirlenmesi

MADDE 522- Ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir.


III. Simsarın haklarını kaybetmesi

MADDE 523- Simsar, üstlendiği borcuna aykırı davranarak diğer tarafın menfaatine hareket eder veya dürüstlük kurallarına aykırı olarak diğer taraftan ücret sözü alırsa, ücrete ve yaptığı giderlere ilişkin haklarını kaybeder.


IV. Evlenme simsarlığı

MADDE 524- Evlenme simsarlığından doğan ücret hakkında dava açılamaz ve takip yapılamaz.


V. Ücretten indirim

MADDE 525- Sözleşmede aşırı bir ücret kararlaştırılmışsa, borçlunun istemi üzerine, bu ücret hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak indirilebilir.



Emlak komisyonu tarifesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön