19 / 04 / 2024

Emlakçılar dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

Emlakçılar dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alınabilmesi için sunulan muafiyet kapsamında son günlere girildi. Emlak işletmelerinin yetki belgesi alabilmesiyle ilgili tanınan muafiyetler 31 Temmuz tarihinden sonra geçerli olmayacak.



Türkiye genelinde kayıtlı kayıtsız 300 binden fazla emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenleme 1 Nisan 2021 tarihinde hayata geçirildi. Düzenleme kapsamında emlakçılık faaliyetinde bulunanların yetki belgesi almaması halinde 1 Nisan tarihi itibarıyla emlakçılık faaliyeti gösterememesine karar verildi. 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alınabilmesi için sunulan muafiyet kapsamında son günlere girildi. 

Emlakçılar dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

Emlak işletmelerinin yetki belgesi alabilmesiyle ilgili tanınan muafiyetler 31 Temmuz tarihinden sonra geçerli olmayacak. Muafiyet kapsamında yetki belgesi başvurularında deneyim şartının aranmamasına karar verilmişti. 

16 Nisan tarihinde yapılan son düzenleme ile yetki belgesi almak için istenen lise mezunu koşulu da kaldırılmıştı. Bu durumda ilkokul mezunu kişilerin de yetki belgesi alabilmesinin önü açılmıştı. 

Emlakçılar dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

Ceza uygulanacak

Yetki belgesi bulunmadan, kayıt dışı faaliyet gösteren emlakçılara cezai işlem de uygulanacak. Ceza oranları ise 3 bin Türk Lirası'ndan başlayacak, işlemlerin türüne göre 10 bin Türk Lirasına kadar çıkacak. İlgili bakanlığa bu cezaları 10 katına kadar uygulamakta da yetkili olacak. 

Emlakçılar dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

Yetki belgesi emlakçılık faaliyetlerinde neleri değiştirdi?

Düzenleme ile ülke genelinde kayıt dışı şekilde emlakçılık faaliyeti gösteren kişinin alım satım işleri engellenmesi amaçlanıyor.

- Emlak ofislerine metrekare şartı getirildi.

- Yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan veremeyecek.

- Yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan sitelerine üye olamayacak. 

Emlakçılar dikkat! 2 gün sonra sona eriyor!

- Sahte ve karşılığı olmayan kiralık ve satılık gayrimenkul ilanlarına da müdahale edilecek. İlanlarda üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer almayacak. 

- Aynı ilan birden fazla kişi tarafından girilemeyecek. Yönetmelikle mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzaladıysa yalnızca o ilan yayınlanacak. 

- Yönetmelik kapsamında şikayet hattı da faaliyete alınacak ve şikâyetler etkin bir şekilde yönetilerek sonuçlandırılacak.

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesi nasıl alınır?

Artık herkes ev kiralayıp satamayacak!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön