25 / 04 / 2024

Emlakçıya verilen komisyonun iadesi mümkün mü?

Emlakçıya verilen komisyonun iadesi mümkün mü?

Taşınmaz mal alım satım veya kiralama gibi işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan kimselerin belli oranlarda emlakçıya komisyon ödemesi gerekiyor. Peki, emlakçıya verilen komisyonun iadesi mümkün mü?



Emlakçıya verilen komisyonun iadesi mümkün mü?

Ev sahipleri ve alıcıları birbiriyle buluşturan emlakçılar, almış oldukları kapora ve komisyonlarla faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyorlar. Yapmış oldukları alım-satım ve kiralama işlemlerinde hem alıcıdan hemde satıcıdan ayrı ayrı taşınmazın bedeli üzerinden komisyon talep edebiliyor.


Satın alacağınız veya kiralayacağınız konut için satıcı/kiralayan ile aranızda komisyonculuk yapan emlakçıların yer gösterme parası talep edemiyor.  Ayrıca emlak komisyoncusunun kapora alması da yasal bir durum olmuyor. Eğer emlakçıya kaparo almak konusunda vekaletname verilmişse, o zaman kapora almasında bir sakınca bulunmuyor.


Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor. Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında ödeniyor. Pratikte ödeyen alıcı oluyor. Peki, emlakçıya verilen komisyonun iadesi mümkün mü?


Emlakçıya alım satım işleminde hem alıcının hem de satıcının komisyon ödemesi gerekirken; kiralama işleminde ise yalnız kiracının komisyon ödemesi gerekiyor.


Emlakçı komisyonun ödenmesi konusunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer emlakçı ile bir sözleşme yapılmış ise komisyon verilmesi gerekiyor. Eğer ortada bir vekalet ya da sözleşme yok ise hizmet bedeli altında emlakçıya ödenen bedelin geri iadesi mümkün oluyor. 



Emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön