26 / 04 / 2024

Emsal kira gelir vergisi 2018!

Emsal kira gelir vergisi 2018!

Geçtiğimiz sene içerisinde elde edilen Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira gelir vergisi 2018 ne kadar?



2017 yılı içerisinde konutta 3 bin 900 TL ve işyerlerinde 30 bin TL'den yüksek kira geliri elde eden kimseler 2018'de vergi mükellefi oluyor. Vergi mükelleflerinin 1-26 Mart tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Ödemeler de yine 1 Mart'ta başlıyor, 31 Mart'a kadar devam ediyor.

 

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1-26 Mart 2018 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2017 yılı için 3 bin 900 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.

 

Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

 

Peki, kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde ne oluyor?

 

Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira gelir vergisi 2018 ne kadar?

 

Emsal kira gelir vergisi 2018

Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması, kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.

 

Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli oluyor. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i oluyor.

 

Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’u oluyor. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’udur.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön