26 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi ne zaman alınır?

Enerji Kimlik Belgesi ne zaman alınır?

Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2020 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Peki Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi ne zaman alınır?



Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak için 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2020 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Bu belgeye sahip olmayan binalarda alım satım yapılamayacak ve yeni binalara ruhsat verilmeyecek.

Enerji Kimlik Belgesi ile binalarda enerjinin verimli kullanılması planlanıyor. Belgenin A’dan G’ye 7 kategorisi yer alıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Mevcut binalarda ısı yalıtımı şart değil ancak yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfının en düşük C olması şartı bulunuyor.

Enerji Kimlik Belgesi ne zaman alınır?

Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2020 tarihine kadar tüm binaların enerji kimlik belgesi alması zorunlu hale geldi. Artık konut satın alırken veya kiralarken binanın enerji verimliliğine göre seçim yapılacak ve Enerji Kimlik Belgesi sınıfı sorulacak. 

Enerji Kimlik Belgesi ne kadar?

İZODER'in verilerine göre; konut binalarında belge almanın maliyeti, daire başına 50-100 lira arasında değişiklik gösteriyor. Ticari yapılarda ise maliyet metrekare başına 30-40 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Mevcut binalara ısı yalıtımı yapılmak istendiğinde ise daire başına 7-9 bin lira arasında rakam ödenmesi gerekiyor.


Geri Dön