18 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi ücreti!

Enerji kimlik belgesi ücreti!

Enerji Kimlik Belgesi , 1 Ocak itibariyle Türkiye'de tüm binalarda zorunlu olacak. Peki Enerji kimlik belgesi nedir? Enerji kimlik belgesi ücreti ne kadardır?



Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyla 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2020 itibarıyla zorunlu hale gelecek. Bu belgeye sahip olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak ve yeni binalara ise ruhsat verilmeyecek. Peki Enerji kimlik belgesi nedir? Enerji kimlik belgesi ücreti ne kadardır?

Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu ile binalarda enerjinin verimli kullanılması amaçlanıyor. Belgenin A’dan G’ye 7 kategorisi bulunuyor. A sınıfı en verimli seviyeyi, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor. Mevcut binalarda ısı yalıtımı şart değil ancak yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfının en düşük C olması şartı aranıyor.

Enerji kimlik belgesi ücreti

Enerji Kimlik Belgesi çıkartmanın standart bir fiyatı yok. Binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden ücretlendirme yapılacak. Bina için çıkartılan toplam ücret, daire sahiplerine, daire büyüklüklerine göre bölünerek hesaplanıyor. İZODER'in verilerine göre; konut binalarında belge almanın maliyeti, daire başına 50-100 lira arasında değişiklik gösteriyor. Ticari yapılarda ise maliyet metrekare başına 30-40 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Mevcut binalara ısı yalıtımı yapılmak istendiğinde ise daire başına 7-9 bin lira arasında rakam ödenmesi gerekiyor.
 

6 soruda Enerji Kimlik Belgesi!


Geri Dön