18 / 04 / 2024

Erdem Mimarlar, Vancouver kentsel tasarım yarışmasında büyük ödül aldı!

Erdem Mimarlar, Vancouver kentsel tasarım yarışmasında büyük ödül aldı!

Vancouver için düzenlenen kentsel tasarım yarışmasında büyük ödüllerden birisini Türk Mimarlar'ın oldu. Türkiye'den katılan Erdem Mimarlar, yarışmanın üç kategorisinden biri olan “Doğu Çekirdeğini Yeniden Kente Bağlanması” bölümü ödülünü kazandı



Ülkemizde son depremle birlikte kentsel dönüşüm bu kadar çok gündemdeyken, onlar dünyanın en yaşanır kentini daha da yaşanır kılmak için düğmeye bastılar. 13 ülkeden 104 projeyi geride bırakarak büyük bir başarıya imza attılar. İşte gururumuz olan o Türkler ve çılgın projeleri. 

Ekonomist Dergisi'ne göre son dört yılın dünyanın en yaşanır kenti Vancouver için düzenlenen kentsel tasarım yarışmasında büyük ödüllerden birisini Türk Mimarlar'ın oldu.  Türkiye'den katılan Erdem Mimarlar, yarışmanın üç kategorisinden biri olan “Doğu Çekirdeğini Yeniden Kente Bağlanması” bölümü ödülünü kazandı. Sunay Erdem ve Günay Erdem'in ‘'Doğanın Geri Dönüşü'' adlı projesi, viyadük alanında yeşil bir koridor yaratarak 2010 Kış Olimpiyatlarının da yapıldığı Whistler Dağları'nın oksijenini kente taşımayı öngörüyor.

13 ülkeden 104 projenin yer aldığı yarışmada, jürinin değerlendirmesinin yanı sıra, 15 binden fazla kişinin oylaması esas alındı. Ülkemizde son depremle birlikte kentsel dönüşüm bu kadar çok gündemdeyken, dünyanın en yaşanır kentini daha da yaşanır kılmak için bir Türk ekibin seçilmesi gurur kaynağı oldu.

Projenin özetle amacı Vancouver Kent Merkezine Whistler Dağlarının oksijenini indirmek. Whistler dağlarının yeşil etekleri Belkara'dan süzülüp Burnaby Lake'kadar uzanmaktadır. Yeşilinin ve oksijenin Kentin Doğu Çekirdeğine ulaşması için sadece 5mil var. Eski yoğun işlevini yitiren ve artık yoğun kullanılmayan demiryolu hattı bu amaca yardımcı olmaktadır. Çürüyen demiryolu ağlarını yeşil ağlara dönüştürüp, Doğu Çekirdeğe ulaştırıldı, viyadükler ile de şehrin kalbine taşınacak. Erdem Mimarlar 2009'da İzlanda'nın Reykjavik Eski Limanı için açılan uluslararası kentsel tasarım yarışmasını da kazanarak mimarlık dünyasında büyük yankı uyandırmıştı.

yerelhaberim.net


Geri Dön