28 / 03 / 2024

Ertelenen kira geliri beyannameleri ne zaman verilecek?

Ertelenen kira geliri beyannameleri ne zaman verilecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 31 Mart’a kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin süresi uzatıldı. Peki 2020 kira geliri beyannamesinde son gün ne zaman? İşte tüm merak edilenler...



Konut ve iş yerleri üzerinden belirli miktarlarda kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor.  31 Mart olarak belirlenen, kira vergisi beyannamelerinin süresi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uzatıldı. 

Bakanlığın yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 30 Nisan 2020 gün sonuna kadar uzatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

2020 gelirleri 49 bin lira

2019 gelirleri için 40 bin lira olan bu tutar, 2020 gelirleri için 49 bin liraya ulaştı.

2 bin 600'lık beyan sınırı

Herhangi bir tevkifat veya istisna uygulamasına tabi olmayan gayrimenkul ve menkul sermaye iratlarında (yurtdışı banka faiz geliri gibi) ise 2 bin 200 lira olan beyan sınırı 2020 yılında 2 bin 600 lira olarak açıklandı.

Kira gelir vergisi hesaplama

2020'de kira gelir vergisi hesaplamasında iki farklı yöntem yer alıyor. Bu yöntemler, götürü gider yöntemi ile hesaplama ve gerçek gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplama şeklinde yapılıyor; 

Götürü gider yöntemi ile kira geliri hesaplama
Kira gelir vergisi hesaplamadaki kolay yöntem oluyor. Bu yöntemde elde edilen toplam kira gelirinden istisna bedeli düşülür ve kalan tutar kaçıncı vergi dilimine giriyorsa ona göre vergilendirme hesaplanıyor. 

Gerçek gider yöntemi ile 2020 kira geliri hesaplama
Kira vergisini gerçek gider yöntemi ile hesaplamak götürü gider yöntemine göre daha karışık. Bu yöntemde gayrimenkul için yapılan giderler ödenecek kira gelirinden hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde aşağıdaki ve benzeri belgeye dayandırılabilen harcamalar toplam kira geliri bedelinden düşülebiliyor. Bu giderler şu şekilde: 

– Elektrik, su v.b. harcamaları,
– Konutun sigorta giderleri,
– Konut için verilen harçlar, ödenen vergiler v.b.,
– Bakım ve onarma masrafları,
– Amortisman bedelleri.

Kredi kartıyla ödeme kolaylığı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden yaptığı duyuruda vergi daireleri tarafından alınan tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabiliyor. Bu kapsamda, gayrimenkul-menkul sermaye iradı, veraset ve intikal vergisi gibi ödemeler internetten yapılabiliyor.

22 soruda kira vergisi 2020!

Kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı!


Geri Dön