24 / 04 / 2024

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon arası demiryolu hattı projesi TBMM'de

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon arası demiryolu hattı projesi TBMM'de

Giresun'un Karadeniz Bölgesi'ni İç Anadolu Bölgesi'ne bağlayacak demiryolu projesindeki güzergahta yer almaması TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tığlı, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun'un Karadeniz Bölgesi'ni İç Anadolu Bölgesi'ne bağlayacak demiryolu projesindeki güzergahta yer almamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tığlı, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tığlı, ''Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’nin internet sayfasında, 2018 yılında yapımına başlanması planlanan 16 demiryolu hattından birinin Erzincan - Gümüşhane - Trabzon arası demiryolu hattı olduğu belirtilmiştir.

Giresunluların 100 yıldır özlemini duyduğu demiryolu hattı için iktidar mensupları, 17 yıldır yapılan her seçim öncesi dönemde vaat edilen demiryolu hattı projesinden Giresun ilinin çıkartılması karşısında yaşadığı hayal kırıklığı büyük olmuştur.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) 2014-2018 Eylem Planında güzergâhlar arasında Giresun’un yer almadığı, Giresun Sivil Toplum Kuruluşları, odalar ve meslek kuruluşları tarafından hatırlatılırken, iktidar tarafından ilimize seçim vaadi olarak tekrarlanmaya hâlâ devam edilmektedir.

Geçtiğimiz ay yaptığınız açıklamada “Trabzon'a Erzincan'dan demiryolu projesi çalışmalarımız devam, önümüzdeki çalışma döneminde Trabzon’umuza kazandıracağız" ifadeleriyle Trabzon’a müjdelediğiniz demiryolu hattında" Giresun’un yer almayacağı artık çok net bir şekilde anlaşılmıştır.

Trabzon sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları artık; hattın hangi ilçelerinden geçmesi gerektiğini, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunun Trabzon’a bağlantısının ne zaman gerçekleşeceğini konuşmakta, Trabzon Limanının yetersiz kalacağı, bu sebeple yeni bir liman inşası üzerine kafa yormakta ve faaliyet yürütmektedir.'' diye konuştu. 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı'nın soruları:
1. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak tartışmalı demiryolu haltının projesi ve güzergâhı artık kesinleşmiş midir? Güzergâhın belirlenmesinde hangi kriterler ve bilimsel veriler dikkate alınmıştır?

2. Bu demiryolu hattı için coğrafi olarak en uygun hattın Harşıt Vadisi olduğunu Doğu Karadeniz’in Anadolu’ya en yakın ve uygun güzergâh olarak Tirebolu Torul üzerinden bağlanması gereği yüz elli yıldır bilinirken hiçbir uzman görüşüne gerek duyulmadan demiryolu güzergâhından Giresun niçin çıkarılmıştır? Bu güzergâhın belirlenmesine ilişkin herhangi tasarrufunuz olmuş mudur?

3. Bu proje ne zaman ihale edilecek ve yapımına ne zaman başlanacaktır? Projenin maliyeti ne kadar olacaktır? 2019 bütçesinden bu yatırım için ayrılan ödenek miktarı nedir?

4. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 2013’de "Giresun’u İç Anadolu'ya bağlayacak demiryolu projesi güzergâhı Trabzon-Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu demiryolu çalışmalarımız sürüyor” ifadeleriyle verilen seçim , müjdesine rağmen hangi bilimsel verilere göre vazgeçilmiştir? Yoksa Demiıyolu güzergâhından Giresun ilinin çıkarılması konusunda Erdoğan’ın bir talebi ya da talimatı olmuş mudur?

5. Tirebolu Limanı’nm, bölgemize tekrar kazandırılması, Giresun limanının atıl durumdan kurtarılması, il ve bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkının ortadan kalkması, demiryolunun Giresun Güney Çevre Yolu projesi ile olan bağlantısı da göz önüne alındığında güzergâhta Giresun’un yer almasının hayati bir önem taşıdığını biliyor musunuz? Demiryolu Projesi güzergâhında yer almadığı için Giresun İlinin büyük ekonomik kayıplar yaşayacağından haberdar mısınız?

6. Çalışmalarına on yıl önce başlanılan demiryolu projesi için Muhalefetin, Giresun Sivil Toplum Örgütlerinin, Odaların, ilgili kurum ve kuruluşlar ile basın ve yayın organlarının uyanları, İktidarın Giresun temsilcileri tarafından Bakanlığınıza iletilmiş midir? Bu eleştiri ve görüşler neden dikkate alınmamıştır?

7. Projenin güzergâhı hakkında AKP Giresun Milletvekillerinden görüş alınmış mıdır? Yıllardır projenin güzergâhına ilişkin çalışmalar devam ediyor diyen ve kamuoyunu oyalayan, AKP Giresun Milletvekillerini bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?


Geri Dön