18 / 04 / 2024

Erzincan Kemah Tuzlaköy Barajı'nda sona gelindi!

Erzincan Kemah Tuzlaköy Barajı'nda sona gelindi!

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Erzincan'da Gölsu Projesi kapsamında inşa edilen Kemah Tuzlaköy Barajı'nın çalışmalarında sona gelindi.



Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, münbit toprakları su ile buluşturma, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etme ve derelerdeki taşkın riskini azaltma amacıyla yapılan Kemah Tuzlaköy Barajı çalışmaları devam ediyor.


DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde, kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen Gölsu Projesi kapsamında Erzincan'ın da nasibini aldığını belirtti. 


Acu, şu bilgileri verdi:


"Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) kapsamında bulunan Erzincan'da 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 138 bin 430 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 83 milyon gelir artışı sağlanması, 75 dere ıslahının yapılması, 66 yerleşim yerinin ve 6 bin dekar zirai arazinin taşkınlardan korunması, HES'lerin kurulu gücünün 271 MW'a çıkarılması ve 956 milyon kilowatt yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir." 


Çalışmaları hızla devam eden Kemah Tuzlaköy Barajı'nın, Erzincan'ın Kemah ilçe sınırları içerisindeki Tuzlaköy'e 2 kilometre uzaklıktaki Kışla Deresi üzerinde yapıldığını belirten Acu, 42 metre yüksekliğe sahip barajda depolanacak su ile toplamda 2 bin dekar zirai arazinin sulanmasının sağlanacağını ve münbit toprakların su ile buluşturulacağını ifade etti.


Baraj inşaatında gövde sıyırma kazılarının tamamlanarak gövde enjeksiyonu ve derivasyon kondüvisi inşaatının devam ettiğini kaydeden Acu, Kemah Tuzlaköy Barajı'nın tamamlanması ile yıllık bir milyona yakın gelir artışı sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.


 Acu, DSİ tarafından yürütülen bütün projelerin hayata geçmesinde en büyük destekçileri olan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'na teşekkürlerini iletti.



AA


Geri Dön