19 / 04 / 2024

Erzurum’da 4,5 milyon metrekarelik alanda dönüşüm başlıyor!

Erzurum’da 4,5 milyon metrekarelik alanda dönüşüm başlıyor!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Keskin, Kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Selçuklu şehri olan Erzurum’da 4,5 milyon metrekarelik alanı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettik




Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, “5. Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak Erzurum’un kültür varlıklarını yeniden gün yüzüne çıkardıklarını söyledi. Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma katılan Genel Sekreter Yardımcısı Keskin, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde tarihi eserlerin güçlendirilmesi bir kalem, tarihi eserlerin korunması bir kalem, bunların da gün yüzüne çıkartılması, ortaya çıkarılması bir kalem olmak üzere geldiğimiz günden itibaren çalışıyoruz” dedi. Keskin, şöyle devam etti: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde KUDEB’i kurduk. KUDEB’te şuanda 30 milyon TL’lik bir proje yürütülüyor. Bu proje 2 yıl sonra tamamlandığında Erzurum’da koruma, uygulama, denetim anlamında ciddi mesafeler kat edeceğiz. Kültür Yolu Projesi kapsamında Erzurum Kalesi ve çevresinde önemli bir proje yürütülüyor. 100 milyon TL’lik bir yatırımla gerek kamulaştırma, gerekse restorasyon ve peyzaj çalışmalarına bütçe aktarıldı. Bunun yarıya yakını şuanda kullanıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum ölçeğinde 100 milyon TL çok ciddi bir rakamdır. Sadece tarihi bir kimliği çıkarabilmek, şehrin nüfus cüzdanı olan, şehrin kimliği olan kaleyi Ulu Cami ile karşı karşıya baktırabilmek adına ‘100 milyon TL’nin altına, bu taşın altına, elini koymak bence kıymetli’ diye düşünüyorum.”


 


KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ


Genel Sekreter Yardımcısı Keskin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Selçuklu şehri olan Erzurum’da 4,5 milyon metrekarelik alanı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettik. Ve peyderpey bu alanları açarak yeniden şehri inşa ediyoruz. İki alan ve iki çizgimiz var. Bir tanesi eserlerdeki korumacı ve kullanımcı yaklaşım… Hem insansızlaştırmadan, aynı şekilde de yoğunlaştırmadan iyi bir dengede, koruma ve kullanım dengesini dikkate alarak bir çalışma hem de şehrin kimliğini yeniden oluşturma… Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde envanter çalışmasına başladık. Hem tarihi eserlerle ilgili envanter oluşturabilmek hem de tarihi eserlerin envanterini ilgili kurumlarla paylaşabilmek adına. Bu da bizim daha yeni başladığımız, yani bir yıllık başladığımız bir konu. Yıllarca devam edeceğini düşünüyorum, çünkü bilmediğimiz, erişemediğimiz, haberdar olmadığımız birçok eserimiz şuanda mevcut.”


 


ORTADOĞU’DA TAHRİP EDİLEN ESERLER


Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, Ortadoğu’da çatışma ve iç savaşta tahrip edilen tarihi eserlerle ilgili görüşlerini de ifade etti. Keskin, “Suriye’den gelen insanlara kapısını açmış bir Türkiye varken, Suriye’deki insanlara insan olduklarını unutturacak muamele yapan Batı’nın ve onlara çanak tutanların eserleridir bunlar. Suriye’deki insanlara kapı açamayan insanlardan, onlara merhamet edemeyen insanlardan tarihi binalara merhamet etmesini bekleyemeyiz. Bence bu konuda Suriye ve benzeri yerlerdeki eserlerin onarımına Türkiye girmelidir” diye konuştu.


 


KESKİN, SEMPOZYUMDA SUNUM YAPTI


Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, “5. Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu”nun ikinci gününde “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Doku Üzerine Çalışmaları” adlı sunum yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Keskin, sunumunda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Kentsel Dönüşüm çalışmaları, Kültür Yolu Projesi ve şehir mimarisiyle ilgili bilgi verdi.  



Erzurum Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön