24 / 04 / 2024

Esenler'de kentsel dönüşüm yapan inşaat firmasına belediyeden destek!

Esenler'de kentsel dönüşüm yapan inşaat firmasına belediyeden destek!

Esenler Belediyesi’nin Esenler Şehir Düşünce Merkezi’nin katkıları ile düzenlediği Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’nın kapanış oturumunda Manchester, Barselona, Gaziantep’in Şahinbey ilçesi ve Esenler’deki kentsel dönüşüm detaylı olarak aktarıldı.



Kentsel dönüşümü uygulama örnekleri üzerinden anlatmayı amaçlayan oturumda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm alanında yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Bundan sonra ilçe kendiliğinden dönüşmeye başlayacak, biz danışman olacağız. Özel sektör yapacak dönüşümü. 500 metrenin üzerinde imar taahhüdü verirse özel sektör,   biz de ayrıca yüzde 20 imar artışı vereceğiz” dedi.

 

5 yıl sonra Esenler’de bir metrekare satış fiyatının 10 bin TL olacağını söyleyen Göksu,70-80 bin TL’lik dairelerin de dönüşüm sonrası 300-400 bin TL’ye ulaşacağını dile getirdi.

 

Esenler Şehir Düşünce Merkezi’nin katkılarıyla Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen ve 2 gün süren Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu, Türkiye ve dünyadan alanında uzman isimlerin katılımı ile gerçekleşti.

 

5-6 Kasım tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampusu’nda gerçekleşen sempozyumda kentsel dönüşümün neden yapılması gerektiği, toplumdaki algısı, hukuki yönleri, dünyadaki uygulama örnekleri, kentsel dönüşüm ekonomisi, kentsel dönüşüm ve mekan konuları anlatıldı.

Sempozyumda göç, kentleşme, yapı stoku, güvenlik, iletişim, estetik gibi konular, kentsel dönüşüm çerçevesinde ilk kez bu kadar kapsamlı bir şekilde ele alınarak uygulayıcılara ipuçları verildi.

 

Sempozyumda yurt dışından İngiltere ve İspanya (Barcelona), ülkemizden de Esenler ile Şahinbey (Gaziantep) kentsel dönüşüme uygulama örnekleri olarak sempozyumun ikinci gününde son oturumda sunuldu.

 

5 yıl sonra Esenler’in sosyoekonomik düzeyi yükselecek

Esenler’de kentsel dönüşümü anlatan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler’de kentsel dönüşümü örnekleriyle anlatarak, bundan sonra kentsel dönüşümün özel sektör eliyle yürüyeceğini, kendilerinin danışman olacağını söyledi.

Özel sektörün yapacağı inşaatta 500 metrenin üzerinde imar taahhüdü vermesi durumunda belediyenin de ayrıca yüzde 20 imar artışı vereceğini belirten Göksu, kentsel dönüşümün kendiliğinden devam edeceğini ifade etti.

Esenler’in profilinden bahseden Göksu, sosyoekonomik profil açısından orta ve altı olduğunu ancak 5 yıl sonra dönüşüm ürün vermeye başladığında orta ve üstü seviyeye geleceğini dile getirdi.

 

5 yıl sonra Esenler’de 80 bin TL’lik ev 400 bin TL olacak

5 yıl sonra Esenler’de bir metrekare satış fiyatının 10 bin TL olacağını ifade eden Göksu, “Esenler’de her kazmayı vurduğunuz yerden altın çıkıyor. Esenler’deki vatandaşın dönüşüme rağbet etmesinin en önemli nedenlerinden biri de herhalde artık bu kazancı görüyor olmalarıdır. 70-80 bin TL’lik daireler dönüşüm sonrası 300-400 bin TL olacak. 4 yıl sonra Esenler’in yüzde 30’u dönüşmüş olacak. Vatandaşa minimum yük yükleyerek ve sosyal alanları genişleterek bu işi yapacağız” diye konuştu.

 

Esenler’de 27 bin binanın 4 bin 600’ü ruhsatlı

Kentsel dönüşüm çok zor olduğunu, ancak Esenler’de kentsel dönüşümün çok daha zor olduğunu aktaran M. Tevfik Göksu, 1 kilometrekarede İstanbul’da 13 bin 300 kişi yaşarken, Esenler’de 68 bin kişinin yaşadığını bildirdi. 0.3 metre olan kişi başına düşen yeşil alanı da son dönemde 1 metreye çıkardıklarını kaydeden Esenler Belediyesi Başkanı Göksu, “27 bin binadan sadece 4 bin 600 tanesi ruhsatlı. Normal emsalimiz 3 olması gerekirken 5,4. Bu çarpık yapı içinde bu şehrin dönüşmesi noktasında büyük bir kararlılıkla çalışmanın üzerine gidiyoruz. Van depremiyle kentsel dönüşüm, dönüşüm olarak konuşulmaya başlamıştır. Kentsel dönüşüm projelerimizi kamu desteği ile yürütüyoruz ama özel sektör desteği de başladı” şeklinde konuştu.

 

Önümüzdeki 20 yıl kentsel dönüşümle geçecek

Şu anda Esenler’de çok yoğun inşaat ve yapılaşma olduğunu söyleyen Göksu, Paris’in 17 yıl, Barselona’nın 30 yılda kentsel dönüşümü tamamladığını hatırlatarak, Türkiye’nin ikisinin arasında bir sürede bitirmesini umduğunu dile getirdi.

Bundan sonra belediye başkanlarının başarısının kaç eski, kaç yeni konut yaptığı ile ölçüleceğini bildiren Göksu, özünümüzdeki 20 yılın kentsel dönüşümle geçeceğini sözlerine ekledi.

 

Şahinbey Belediyesi: ‘Yola bile ev yapılmıştı, yıktık’

Gaziantep’in Şahinbey ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da ilçede kentsel dönüşüm alanında yaptıkları çalışmaları anlattı. İlçede yapıların durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Tahmazoğlu, kendiliğinden yıkılabilecek kadar kötü binaların yanı sıra yola bile ev yapıldığını, ekiplerinin evi yıkarak yolu açtığını kaydetti. Kentsel dönüşümün tek bir yöntemi olmadığını dile getiren Tahmazoğlu, Şahinbey’de çarpık yapılaşma olduğunu ifade etti.

 

‘2 bin 610 evi yıktık’

Şahinbey’in nüfusunun 782 bin 899 kişi olduğunu bildiren Mehmet Tahmazoğlu, “Türkiye’nin en büyük 3. ilçesiyiz. Ayrıca son dönemde 80 binin üzerinde Suriyeli de var. Kentsel dönüşümde mali yapı çok önemli. Bütçemizin yüzde 80’i yatırıma dönüşüyor. Bizim evlerin yüzde 80’inde çatı yoktur. 550 bin kişinin yaşayacağı yeni planlı yerleşim alanları açtık. Kamulaştırmaya 281 milyon TL harcadık. Kentsel dönüşümde 5 bölgemiz var. Amacımız hem konutları yenilemek, hem de yolları, park ve bahçeleri genişletmek. 2 bin 610 evi kamulaştırdık, yıktık. Yıktığımız yerlere de yeni konutlar yaptık. Konutları belediye olarak kendi ekibimizle yapıyoruz. Kentsel dönüşümde yeni yerleşim alanları da açmak gerekiyor. Çünkü yerinde kentsel dönüşüm zor. Uygun ödeme koşulları sunarak insanları ev sahibi yapıyoruz. Tarihi yapıları restore edip halkın kullanımına sunuyoruz. Sanayi tesisleri de apartmanların altında idi. Onları da şehrin dışındaki sanayi sitesine topluyoruz” diye konuştu.

 

İngiltere’deki kentsel dönüşümün nedeni sosyoekonomik

İngiltere Manchester’daki kentsel dönüşümü anlatan Doç. Dr. Yusuf Arayıcı ise, buradaki kentsel dönüşümün sosyoekonomik nedenleri olduğunu söyledi. Bundan 10 yıl önce kente gidilemediğini ve güvenlik korkusu olduğunu dile getiren Arayıcı,  İngiltere’deki kentsel dönüşüm tecrübesinin özetinin ‘sürdürülebilir yerellik nasıl sağlanır’ sorusu üzerine şekillendiğini aktardı. 

 

Kontrolsüz büyüme Barselona’da kentsel dönüşümü getirdi

Barselona’daki kentsel dönüşümü nedenleri ve süreçleri ile anlatan Aurea Gallen Diaz da kentteki kontrolsüz büyüme nedeniyle kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kamusal alanlar ve semtlerin düzenlenmesi şeklinde iki tür dönüşüm yaşadıklarını ifade eden Diaz, özellikle çok yoğun kentsel dokusu olan bölgelere konsantre olunduğunu ve ayrıca şehrin canlanması ve değer kazanmasının da amaçlandığını belirtti. Çevre yolu düzenlemeleri ile trafiğin azaltıldığını, kentle denizin bağlantısını kesen tren yokunun taşındığını ve Barselona’ya plajlar kurulduğunu kaydeden Diaz, ulaşım alanında da çalışmaların hala sürdüğünü, tarihi bölgelerde renovasyon çalışmaları yaptıklarını ifade etti.



Geri Dön