23 / 04 / 2024

Eski kiracıyız yırttık diye sevinmeyin! Kiralara inanılmaz zam geliyor

Eski kiracıyız yırttık diye sevinmeyin! Kiralara inanılmaz zam geliyor

Yüksek enflasyon raflara zam olarak geri dönerken, TÜFE rakamları ise kiraların uçmasına neden olacak.



Kiraların artış oranlarının hesaplanması TÜFE ortalamasına göre belirleniyor. Eski kiracılar, bugüne kadar kira bedellerdeki fahiş artışlardan daha az etkilenmişti.

BETAM’ın aktardığı bilgilere göre, yeni kiracılar için kira artış oranı Mart’ta yıllık yüzde 123,5’i bulurken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun TÜFE ortalamasına göre kira artış oranı Mart’ta yüzde 29,88’de kalmıştı.

Enflasyon önümüzdeki günlerde düşse de artsa da eski kiracıların da yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kalması öngörülüyor.

Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde mahkemelik olan kiracı ile ev sahiplerinin sayısı artacak.

Eski kiracıyız yırttık diye sevinmeyin! Kiralara inanılmaz zam geliyor

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 60 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2022 Mart’ta yıllık yüzde 61,14 olmuş; ancak kira artış oranı 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlendiği için, nisan ayında kiralara yapılacak zam oranı yüzde 29,88’de kalmıştı.

TÜFE’nin nisan ayında yeni bir rekor kırarak yüzde 68’e kadar çıkması, kira artış oranın da ilerleyen aylarda yüzde 50’ye yaklaşması bekleniyor.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, “Önümüzdeki ay, eğer enflasyon bu seviyede devam etse bile kira artışı yüzde 34, bir sonraki ay yüzde 43 gibi artarak yüzde 61’lik resmi enflasyona yaklaşacak. Bu da TÜFE ile kira artışının arasını kapatacak” dedi.

Kira bedellerindeki artışın konut fiyat artışına yaklaşacağına da işaret eden Erdoğdu, “Kiracılar için durum giderek zorlaşacak” değerlendirmesinde bulundu.


Geri Dön