19 / 04 / 2024

Eskişehir Atatürk Stadı'nın yerine park mı oluyor?

Eskişehir Atatürk Stadı'nın yerine park mı oluyor?

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın halkın temel beklentilerini belirlemek için 2 bin 200 kişiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını aktaran Nabi Avcı, ankete katılanların yüzde 96'sının dinlenme alanı olmasını istediğini söyledi...




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Türk Dünyası Meydanı'na ilişkin yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıklayarak, geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi.


Avcı, Eskişehir Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Eskişehir'in kronik tartışma konularından birinin Atatürk Stadı'nın yerine ne yapılacağı tartışması olduğunu belirtti. Uluslararası standartlardaki yeni stadın temelinin geçen ay atıldığını anımsatan Avcı, mevcut stadın yerini Eskişehir halkının beklentileri, talepleri doğrultusunda Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına uygun değerlendirilmesi düşüncesinin, başından beri konuştukları bir konu olduğunu dile getirdi.


Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın halkın temel beklentilerini belirlemek için 2 bin 200 kişiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını aktaran Avcı, ankete katılanların yüzde 96'sının meydanda açık hava dinlenme alanları olmasını istediğini söyledi. 


Avcı, alanda ayrıca kültürel ve sanatsal etkinlikler için ayrıca yer ayrılması gerektiğini savunan kişilerin oranının yüzde 91 olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 


"Eskişehir kent meydanına yönelik taleplerin insanların toplanıp gösteriler düzenlediği NewYork'taki Central Park veya Londra'daki Hyde Park tarzı bir alanla sosyal alanlarda vakit geçirdiği meydanların 'Trafalgar Meydanı' gibi iki farklı uçta toplandığı söylenebilir. Meydanın yayalaştırılmış bir alan olması özellikle talep ediliyor. Ciddi bir otopark ihtiyacı dile getiriliyor. Meydanın altının otopark olması ve bu durumun kent meydanındaki otopark sorununa da çözüm olması isteniyor. Meydanın etrafının kapalı olmaması, çevreden soyutlanmaması konusunda ortak bir görüş görülüyor." 


Ankete katılanların yüzde 57'sinin meydanda, "İtirazım var serbest konuşma köşesi" bulunmasını istediğini belirten Avcı, "Özellikle itirazım var köşesi oluşturulsun mu? sorusuna 'hayır' yanıtını verenlerin az olmaması, meydanda bu tip toplantıların olmamasını isteyenlerin çoğunlukta olduğunu gösteriyor. 'İtirazım var köşesi'nin bu kadar düşük rağbet görmesi sanıyorum son zamanlardaki bazı gösterilerin şehir halkında uyandırdığı olumsuz intibalardan da olabilir" dedi.  


- "Ortak bilinç, ortak talep" 


Avcı, çalışmanın sonuç kısmındaki görüşlere ilişkin şöyle konuştu: 


"Özellikle hanımların sessiz, sakin, gürültüden uzak ailece zaman geçinebilecekleri bir meydana olan talepleri, bu araştırmada tespit edilen en önemli unsur. Talepler çok ortak. Demek ki bir ortak bilinç ve ortak talep söz konusu. Meydanın yoğun ticari alanlarla boğulmaması, yaz ve kış aylarında ailece hoş vakit geçirebilecekleri bir cazibe merkezine dönüştürülmesi, Türk kimliğini ve Eskişehir'in değerlerini yansıtacak uygun sembolik yapı ve eserlerin meydanda yer bulması gerektiği bir diğer ifade edilen konu."


"Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyeceğiz" diyen Avcı, şöyle devam etti:


"Bu çalıştaya konuyla ilgili bütün meslek, sivil toplum kuruluşlarımızı, belediyelerimizi, siyasi parti temsilcilerimizi, farklı toplumsal kesimleri temsil edenleri davet ederek geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyeceğiz. Çok uzun, ayrıntılara boğan bir çalıştay olmayacak. Özellikle meslek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerimizin bu konuda katkılarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu talepler çerçevesinde nasıl bir meydan tasavvuru oluşturmamız gerektiğini o çalıştaydan alacağız. Sonra Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu gerek anket sonuçları gerek çalıştay sonuçlarını dikkate alarak, onların ortaya çıkardığı sonuçlar doğrultusunda ilgili kuruluşlardan, firmalardan, mimarlardan öneriler alacak ve onları değerlendirecek. Bu gelen öneriler, halkımızın gerek anket üzerinden gerekse o çalıştaydaki dile getirilen talepler ve beklentiler üzerinden halkımızın isteklerini ne oranda karşıladığını değerlendirecek ve nihai kararını bu doğrultuda verecek. İnşallah böylece Eskişehir'imiz, başından beri söylediğimiz Türk Dünyası Kültür Başkenti kimliğini özellikle öne çıkaran, bu özelliğiyle de bütün Türk dünyasına örnek ve cazibe merkezi olabilecek güzel bir meydana kavuşacak." 


Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'ya Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerindeki gayretleri dolayısıyla teşekkür etti. 


Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında Eskişehir'e kalıcı eserler bırakmak için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Tuna da Avcı'ya katkılarından dolayı teşekkür etti. 


Toplantıya AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca, Ülker Can, İl Başkanı Süleyman Reyhan ve Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da katıldı.    


AA


Geri Dön