26 / 04 / 2024

Etiyopya 1 milyon toplu konut için Türk yatırımcıları bekliyor!

Etiyopya 1 milyon toplu konut için Türk yatırımcıları bekliyor!

Etiyopya'dan gelen işadamları, Ankara'da gerçekleştirilen iş zirvesinde Türk işadamlarıyla bir araya geldi. Yapılan ikili görüşmelerde enerji, konut, tarım gibi yatırım gerektiren iş alanlarında fikir birliğine varıldı....




Etiyopya'nın eski  Ankara  Büyükelçisi Mulatu Teshome, 7 Ekim'de yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçildikten sonra, çeşitli sektörlerde iş anlaşmaları yapmak üzere Ankara’ya bir heyet gönderdi. Etiyopya'nın Başkenti Addis Ababa Büyükşehir Belediye Başkanı H.E. Mr. Deriba Kuma’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Etiyopyalı iş adamı, Baraj Yapımı, HES projeleri, havaalanı, çevre yolu, altyapı projeleri, toplu konut projeleri, tarım üretim projeleri ve demiryolu gibi bir çok alanda projelerin yapımı konusunda Türk işadamları ile fikir birliğine vardı.


Dünya Ticaret Merkezi’nde (DTM) gerçekleştirilen iş zirvesine Türk işadamlarından; Turna Gemicilik Denizcilik A.Ş CEO’su Muammer Turan, Gül-Al Otomotiv A.Ş CEO’su Fahrettin Bilgiç, Metalnet A.Ş CEO’su M.Servet Söylemez, Gena Group CEO’su Gürhan Özdemir, Kartek Group CEO’su Başaran Paşa Alioğlu, Eren Holding CEO’su Yalcın Celik ile Tarım ve Ziraat Bilim adamı Prof. Dr. Ethem Aznavur katıldı. 


Zirvede konuşan Addis Ababa Belediye Başkanı H.E.Mr.Deriba Kuma, “Türkiye’nin çok uygar bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Dinamik yapısına hayranlıkla bakıyoruz. Bunlardan faydalanmak ve yerinde görmek adına, Türkiye’ye bir ziyaret düzenledik. Türkiye’deki bu uygarlık ve dinamik yapıyı uygulamayı ümit ediyoruz.” dedi.


1 MİLYON KONUT YAPMAYI HEDEFLİYORUZ


"Türkiye’deki yatırımcıları Etiyopya’ya bekliyoruz. Türkiye’den gelen yatırımcılara Etiyopya’da uygun ortamlar sağladık, bundan sonra da sağlayacağız." diyen Kuma, “Enerji olsun, konut olsun, tarım olsun, yatırım anlamında ülkemizde ciddi alanlar var. Dolayısıyla Türkiye’den gelecek olan yatırımcılara kucağımızı açmaya hazırız. Yaklaşık 1 milyon konut yapacağız. Şuanda 95 bininin yapımına başladık. Bu konutların 50 bininin yapımına da önümüzdeki günlerde başlayacağız. Bu anlamda on yıl içinde bir milyon konut yapmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.


Dünya Ticaret Örgütü Körfez Ülkeleri Afrika Sorumlusu Veysel Şeker ise şöyle konuştu: "Saygıdeğer ekselanslarının Türkiye’ye gelerek ziyaret etmeleri bizi onurlandırdı. Türk yatırımcılarının yönünü Afrika’ya çevirme konusunda kendileri gelip doğrudan bizi bilgilendirdiler. Bu çerçevede de Etiyopya’nın Ankara Büyük Elçisi Malatu Teshome şuanda Etiyopya’ya Cumhurbaşkanı seçilmiş durumda. Kendileri ülkemizi daha iyi bildikleri ve Türk işadamlarına güvendikleri için ve Türk işadamları aldıkları işi zamanında bitirdikleri için iş adamlarımızla çalışmak istiyorlar.” 


TÜRKİYE’NİN REFERANSI; TÜRK OKULLARI


"Türk okullarının da aracılığı, referansı ve katkılarıyla Türkiye’ye bir heyet göndererek Türk yatırımcılarını ve işadamlarını doğrudan bilgilendirmek üzere ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmış bulunuyor." diyen Şeker; “Biz de ev sahibi olarak Ankara Dünya Ticaret Merkezi’nde, Türk işadamlarını ve Etiyopya’daki devlet ricalini karşılıklı bir araya getirdik. Bundan bir ay sonra da, Türk işadamları heyeti ile doğrudan, Etiyopya’nın Cumhurbaşkanı Malatu Teshome’nin ve ilgili bakanlıkların davetlisi olarak Etilopya’nın başkenti Addis Ababa’ya bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Tabi anlaşma yapılması planlanan projelerin başlıcaları; toplu konut, enerji ve tarım olarak üç ana başlık altında değerlendirildi.” şeklinde konuştu.


Resul Yönet/Cihan


Geri Dön