19 / 04 / 2024

Euro roket gibi fırladı! Ünlü ekonomistten son dakika Euro açıklaması! 1 Euro'su olanlar bile dikkat!

Euro roket gibi fırladı! Ünlü ekonomistten son dakika Euro açıklaması! 1 Euro'su olanlar bile dikkat!

Dolar ve Euro'daki yükseliş hız kesmeden sürüyor. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, Dolar/TL kuru bugün 16,15'in üzerini gördü. Euro/TL'de ise 17,35 sınırı geçildi. Ekonomist Evren Devrim Zelyut konuyla ilgili olarak, "Kuru tutmak için 'süper bono' da artık bir çözüm olmayacaktır" diye konuştu



Cumhuriyetcomtr'den Didem Ernez'e önemli açıklamalar yapan Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Dolar TL'de yukarı hareketin sürpriz olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Cari açığa baktığımızda ilk 4 ayda 30 milyar dolarlık bir cari açığı olan bir ülkeyiz. Dönüp rezervlerine baktığımızda ise 60 milyar dolar eksi değerler taşıyan bir merkez bankamız var. Hangi veriye baksak gayet sıkıntılı bir tablo karşımızda. Bütçe açığı nisanda 50 milyar lira olmuş. Oysa 2017 yılında biz bu açığı bir yılda veriyorduk. Dolayısıyla son kötüye doğru giden makro veriler haliyle kuru da yukarı doğru çekiyor" 

Euro roket gibi fırladı! Ünlü ekonomistten son dakika Euro açıklaması! 1 Euro su olanlar bile dikkat!

"SÜPER BONO DA ÇÖZÜM OLMAYACAK"

Zelyut sözlerine şu şekilde devam etti: "Kurun yükselmesi sadece kendi içimizde kaynaklanan nedenlerden değil. Amerikan Merkez Bankası'nın yanına Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz arttırımı döngüsüne girmeye başlaması bugün hem Euro da hem dolarda yukarı çıkışı doğurmuştur. Bunu tutmak için geçtiğimiz günlerde konuştuğumuz süper bono da artık bir çözüm olmayacaktır.

Çünkü Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) ilk çıktığı dönemdeki konjonktürle şimdiki konjonktür arasında dağlar kadar fark var. Daha fazla cari açığımız var. Enerji maliyetlerimiz çok daha yükselmiş durumda ve hükümete olan güven çok daha aşılmış bir döneme geldi. Bu nedenle ben teknik olarak dolar hedefinin 18 olduğunu düşünüyorum. Bu seviyeye geldiğinde yine bir faizli ürün karşımıza çıkacak. Fakat bu ürün dertlere derman olacak mı bunu bekleyip göreceğiz. Ama kuvvetle muhtemel bir çözüm getirmeyecek. Aynen KKM'deki gibi AKP iki ya da üç ay zaman alacak. İşte bu sefer satın alacağı zamanın maliyeti Türk halkına çok daha fazla olacak."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön