28 / 03 / 2024

Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

İçinde kiracısı bulunan evi satın alan kimseler, kiracının tahliye sürecinde sorun yaşayabiliyor. Siz de "Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız işte yanıtı...



KİRACIDAN KAYNAKLANAN FESİH SEBEPLERİ

Kiracıdan kaynaklanan fesih sebepleri; kiracının tahliye taahhütnamesi vermesi, kira bedelini ödemediği için iki haklı ihtar alması ve aynı ilçe veya beldede kendisine ait bir evinin olduğunu saklaması gibi nedenler olarak karşımıza çıkıyor.

Buna göre kanunen kiracı, kiraladığı evi belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirme hakkına sahip olur.

Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. 

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.


Geri Dön