19 / 04 / 2024

Ev kiralarında fahiş artışa düzenleme kapıda! Detaylar belli oldu!

Ev kiralarında fahiş artışa düzenleme kapıda! Detaylar belli oldu!

Fırsatçı konut sahiplerine ve fahiş konut kiralarına karşı yeni bir adım atılıyor. Geçici zam kısıtlaması, tavan belirlenmesi ve 5 senesini tamamlayan kiracıdan rayiç tutar talep etme süresinin 8seneye yükseltilmesi talep ediliyor...



Ticaret Bakanı Mehmet Muş, megakent İstanbul genelinde de yüzde 200'ü aşan kira yükselişlerine değinerek yaptığı konuyla ilgili açıklamasında, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmelerce bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz. Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini, serbest rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu, kira sözleşmeleri ve ücretlerinin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altına alınmıştır" diye konuştu. 

FAHİŞ ARTIŞA "TAVAN" TALEBİ

Ev kiralarında fahiş artışa düzenleme kapıda! Detaylar belli oldu!

TÜFE üzerinde yükseliş ve kira tutarına da ilave zam talep eden konut sahiplerine ilişkin kiracılardan gelen şikayet başvuruları tüketici hakem heyetlerinin, sektör temsilcilerinin ve ilgili kurumların harekete geçmesini sağladı. Kiracılar için tanınan yasal hakların uygulanmaması halinde Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabilirken, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık durumlarında da mahkemeye gidilebiliyor. 

ŞİKAYETTE BULUNMANIZ GEREKEN MERCİLER

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kira ödemesini düzenli yapan, enflasyon oranında yükselten kiracıların sözleşme bitmeden evvel konuttan tahliye edilmesinin yasal olarak mümkün olmadığına dikkat çekti ve konuyla ilgili olarak "Ev sahiplerinin bunun aksine talepleri olması durumunda kira miktarına göre il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Maliye, CİMER'e şikâyette bulunmalılar. Kira sözleşmesine ödeyecekleri bedeli, süreyi mutlaka yazmalılar" şeklinde konuştu. Sektör temsilcileri de kirada fırsatçılığın sona ermesi amacıyla geçici şekilde zam kısıtlaması uygulanmasını ve tavan getirilmesini tavsiye etti. Ayrıca, 5 senesini tamamlayan kiracılardan rayiç bedel talep etme süresinin 8 seneye yükseltilmesi de talepler arasında bulunuyor. 


Geri Dön