19 / 04 / 2024

Ev kiralarındaki fahiş artışlar denetlenecek!

Ev kiralarındaki fahiş artışlar denetlenecek!

Kiralardaki artışın sebeplerinin araştırılarak oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için meclise araştırma önergesi verildi.



Türkiye genelinde kentsel dönüşümle başlayan, ardından Kovid-19 salgını, üniversitelerin yüz yüze eğitime yeniden başlaması ve yabancıların Türkiye'deki konulara olan talebinin artmasıyla devam eden süreç ev kiralarını uçurdu. Kiracıların son zamanlarda en çok karşılaştığı bu sorun, gün geçtikçe büyüyor. Fahiş fiyatların denetlenmesi ve konuya ilişkin önlemlerin alınması gerekiyor. 

Ev kiralarındaki fahiş artışlar denetlenecek!

Artışlar yüzde 100'ü buluyor

Yüksek kira fiyatları son zamanlarda ev kiralayacak kişileri mağdur ediyor. Özellikle Kovid-19 salgınının ilk döneminde kapanan üniversitelerin yeniden yüz yüze eğitime başlamasıyla, yurt yetersizliği oluştu ve kiralık eve olan talep arttı. Talep artınca fiyatlarda katlandı. 

Ülke genelinde ortalama kira artış oranı yüzde 26 olarak belirlendi. Ancak bölgesel bazda yıllık artışlar yüzde 100'lere kadar ulaşabiliyor. 

Ev kiralarındaki fahiş artışlar denetlenecek!

Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde gerek dışarıdan göç, gerekse öğrenci sayısındaki yükselişler; hem kiralık ev bulmayı zorlaştırıyor hem de kira fiyatlarını yükseltiyor. 

Ev kiralarındaki fahiş artışlar denetlenecek!

Fırsatçılar ortaya çıktı

Kira fiyatlarının yükselmesiyle ev sahipleri de birçok farklı yöntemle evlerini yüksek fiyattan kiraya vermeye çalışıyor. 

Ev sahiplerinin, kira artış oranında TÜFE kuralına uymadığı, çeşitli bahaneler sunarak mevcut kiracısını çıkarıp daha yüksek fiyatlarla evlerini kiraya verdiği belirtiliyor. 

Ev kiralarındaki fahiş artışlar denetlenecek!

Önerge verildi

Bu kapsamda, Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve 21 milletvekili tarafından Kiralardaki artışın nedenlerinin araştırılarak oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Ev sahiplerinden kiracılara tahliye baskısı!

İstanbul'da kiralık ev dolandırıcılığı artıyor!

Ev kiraları nasıl düşürülür?

Konut kiralarındaki artışa referans fiyat çözümü!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön