25 / 04 / 2024

Ev-otel konsepti nereye gidiyor!

Ev-otel konsepti nereye gidiyor!

Yurtdışında önemli bir pazar olan "ev-otel" konsepti Türkiye'de de giderek yaygınlaşıyor. Otellere nazaran daha ucuz olan sistem hem daire sahiplerine hem de konaklayan misafirlere kazandırıyor...



"Serviced Apartment", yani "ev-otel" konsepti Türkiye'de her geçen yıl yaygınlaşıyor. Profesyonel yönetim tarafından işletilen, kısa ve uzun vadeli konaklamalar için hazırlanmış daire türü anlamına gelen ev-otel konsepti, başta Avustralya, İngiltere, Amerika ve Rusya olmak üzeri birçok gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görülüyor. 


Ev sıcaklığında otel hizmeti

Otel hizmetini ev konforunda veren sistem, metropollerde yaşayan insanların ve geçici konaklamaya duyulan ihtiyacın çoğalması nedeni ile Türkiye'de de giderek yaygınlaşıyor. 


Otellerden daha ucuz

Yapılan araştırmalar neticesinde insanların oteller yerine ev-otelleri tercih etmesinin sebepleri arasında; daha fazla alan, yemek pişirme imkanı, ücret, daha konforlu bir ortam, serbestlik, gizlilik ve misafir ağırlama olanağı gibi nedenler bulunuyor. Maliyet ve kiralama olasılığı yüksek olması nedeniyle stüdyo, 1+1 ve 2+1 daireler daha fazla tercih ediliyor. Günlük, haftalık veya aylık kiralamaların yapıldığı bu dairelerde kiralamalar ise bölgedeki 5 yıldızlı otellere nazaran daha uygun.


İçinde yok yok

Ev-otel konseptinde otel konseptinden farklı olarak yemek yapma olanağı da bulunuyor. Dairelerin içerisinde mobilyalar, ekipmanlar ve konaklayacak insanların kendi evinde gibi hissedebilecekleri mutfak ekipmanları, televizyon, DVD ve internet bağlantısı gibi olanaklar da bulunuyor. 


Ev-otel konsepti nereye gidiyor!



Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz


"Alıcısının kullanmadığı dönemde  tahsis ettiği dairede konaklayan bir turist, sadece daire sahibine değil  ülkeye de döviz kazandırır"


2012 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı, 32 milyon kişiye ulaştı ve 24 milyar dolar civarında gelir sağlandı. Kongre turizmi, eğlence–dinlence, tarihi ve kültürel yerler turizmi ve alışveriş turizmi ile şehir ve iş otelleri 2012 yılının daha hızlı gelişen alanlar oldu. İstanbul’da ise 2012 yılında 10 milyona yakın turist misafir edildi. Lüks otellerde doluluk oranı yüzde  77’ye yükselirken, 4 ve 5 yıldızlı otel yatak kapasitesi ise 50 bine çıktı. 


Ülkemize gelen her turist, gönüllü bir turizm elçisi olduğu gibi, ekonomik anlamda kazanç vaat eden bir kaynaktır. Alıcısının kullanmadığı dönemde  tahsis ettiği dairede konaklayan bir turist, sadece daire sahibine değil  ülkeye de döviz kazandırır. Batılıların ‘kazan-kazan’ dedikleri meşhur formül işlemeye başlar.


Türkiye, en hızlı büyüyen ülkelerin başında geliyor. Ülkemiz, son 10 yılda rekor düzeyde büyüyerek, dünyada yıldız ülke oldu. Küresel krizden Batı Avrupalı ülkelere kıyasla daha az etkilendiği için, dünyanın ilgisi ülkemize odaklanmış durumda. Türkiye, bölgesel güç olmaktan çıkıp bir dünya gücüne dönüşüyor.  Bu yatırım hamlesinin dışında kalmamak gerekiyor. 


Metropollerde yaşayan insanların ve çeşitli sebeplerle geçici konaklamaya ihtiyaç duyanların çoğalması, rezidans ve stüdyo dairelere olan talebi artırdı. Sağlıktan eğlenceye, alışverişten spora her türlü kompleksi bünyesinde barındıran rezidanslar, evlerin sıcak ortamını aratmayarak, 5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet sunuyorlar. Uzun dönemli konaklamalarda 5 yıldızlı otelleri tercih etmek yerine rezidanslara yönelen iş insanları, artık kısa süreli iş seyahatlerinde de aynı rezidansları tercih etmeye başladı. 


Ev-otel konsepti nereye gidiyor!



Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök

"Yurtdışında önemli bir pazar sahip olan ev-otel konsepti ülkemizde de yaygınlaşıyor"


Yurtdışında rezidans ve hizmetli apartman olarak geçen bu konsept ülkemizde de her geçen gün artan bir ilgi görüyor. Otel konforu ve otelcilik hizmetlerini içeren ama aynı zamanda bir konutun imkanlarına sahip olan ev-oteller yurtdışında ciddi bir pazara sahip. Haftalık veya aylık konaklama ihtiyacı karşılaması açısından ise çok kullanışlı. Bu kullanımlarda insanlar ev ortamında alışageldileri herşeyi yapmaya devam ederken istedikleri takdirde uzun konaklamaları mali açıdan daha uygun hale getirebiliyorlar. Aynı zamanda dining room, housekeeping, concierge vb gibi hizmetleri alabiliyorlar. Özellikle uzun süreli iş gezisine gelen kişiler için farklı bir konsept. Çünkü bir çok insan otelde uzun süreli konaklamak istemeyebilir ama otel hizmetinden de vazgeçemez. Bu anlayış her ikisinde bir arada sunuluyor. Fakat burada dikkat etmemiz gereken bu işleyiş şeklinin, hizmetin nasıl olduğudur. Vaad edilen ile daha sonra birbirini tutmayan hizmetler bu konsepte zarar verebilir.


Ev-otel konsepti satın alanlar hem yatırım yapmış oluyorlar hem de devamlı kiracı aramaya ihtiyaç duymuyorlar. Aynı zamanda düzenli bir gelir elde ediyorlar. Kurumsal bir firmayla anlaşma sonrasında yapılan sözleşmede, aylık bir meblağ karşılığı  yatırımcının evi boş kalsa da kendisi yapmış olduğu sözleşme sonucunda gelirini almaya devam ediyor. Aynı zamanda sözleşme dahilinde olmakla beraber evin aidatını, bakınmını vs gibi özelliklerini firma karşılıyor. Bu yaşanan süreç  sayesinde evlerde değer artışı meydana geliyor ve müşteri kazançlı hale geliyor.


 Ev-otel konsepti nereye gidiyor!


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı

 

"Gerek iş gerekse de turistik amaçlı ziyaretçi sayısı arttıkça talep de artar"


Türkiye sektör gelişmektedir ancak tam anlamı ile henüz yaygınlaşmamıştır. İşletme kadar yer seçiminin çok önemli olduğu bu sistemlerde faaliyet gösteren birkaç kurum başarılı işletmelerini devam ettirmektedir. Sektör turizmdeki gerek iş gerekse turistik amaçlı ziyaretçi sayıları arttıkça, aile olarak seyahat etmek imkanları çoğaldıkça daha fazla talep görecek ve daha da gelişecektir diye düşünüyorum. Ben yıllardır yurtdışında bu tür sistemlerden yararlanıyorum ve çok kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.


Ev-otel konseptinin yatırımcısına kazandırdıkları

Uluslararası bir otel işletmesi tarafından işletilen, satın alan kişilerin kira getiri elde ettiği bir sistem olan ev-otel konsepti, dünyada en fazla tercih edilen gayrimenkul yatırımları arasında yer alıyor. Sistemin avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz; 


1. Yatırımlarınızın sektöründe uzmanlaşmış, tecrübeli ve uluslararası rezervasyon ağına sahip firmalar tarafından yönetildiği sistemde, ev sahiplerinin dairelerini kiralama sorunu da ortadan kalkıyor. 


2. Elektrik, su, doğalgaz, aidat ve benzeri tüm masraflarla ilgili hiçbir mali ve hukuki probleminiz kalmaz, masraflar size yansımaz.


3. Evinizin yenilenmesi, bakım ve onarımları sizi uğraştırmaz. Bu işlemler sizin adınıza uluslararası otel işletmesi tarafından yapılır. Böylece yatırımınız sürekli olarak yenilenir ve değerini kaybetmez.




EV-OTEL KONSEPTİNE 2 BÜYÜK ÖRNEK PROJE...


 Ev-otel konsepti nereye gidiyor!


Vazo Kule Ortadoğu oteller zinciri Rotana tarafından işletilecek

Dap Yapı tarafından Maltepe'de hayata geçirilen Vazo Kule, Ortadoğu'nun en büyük oteller zinciri Rotana tarafından işletilecek. Rotana, Vazo Kule'deki daire sahiplerinin rezidanslarını dileyenler için otel işletim sistemiyle kiraya verecek. Böylelikle yatırımcıya ekstra bir kazanç sağlanarak yatırımlarını 8 ile 12 yılda amorti etmesine imkan sunuluyor. Dap Vazo Kule'de stüdyo, 1+1 ve 2+1 konut seçenekleri yer alıyor. Projede, fiyatlar 170 bin TL'den başlıyor 600 bin TL'ye kadar yükseliyor. Toplam 289 konuttan oluşan Maltepe Vazo Kule'de banka kredisi ile konut sahibi olunabiliyor. Vazo Kule Evleri 'nde eğlence ve rekreasyon adası, kumsal, hobi adası, spor adası, yarış pisti ve  gösteri adası gibi olanaklar bulunuyor. 


 Ev-otel konsepti nereye gidiyor!

 

G Plus Divan kalitesiyle ev konforunda otel hizmetleri sunuyor

Mar Yapı tarafından Güneşli'de hayata geçirilen G Plus projesi, Koç Grubu şirketlerinden Divan tarafından işletilecek. G Plus at Divan Residence'ta stüdyo ve 1+1 daire seçenekleri yer alıyor. Rezidans, ofis ve alışveriş birimlerinden oluşan projede 47 metrekare stüdyo daireler 227 bin TL'den, 60 metrekare 1+1 daireler ise 290 bin TL'den satışa sunuluyor. Toplam 254 rezidans daireden oluşan G Plus at Divan Residence'ta, spa, Fin hamamı, kapalı otopark, fitness salonu, güvenlik, sauna ve hamam yer alıyor.  Projede teslimlerin Aralık 2013'te yapılması planlanıyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön