26 / 04 / 2024

Ev sahibi bozulan kombiyi yaptırmak zorunda mı?

Ev sahibi bozulan kombiyi yaptırmak zorunda mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ev sahibinin kirada olan dairedeki kombinin bozulmasından sorumlu olup olmadığını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibinin kirada olan dairedeki kombinin bozulmasından sorumlu olup olmadığını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Kirada olan dairemin kombisi bozulursa yani yenisini almak icap ederse benim de param yoksa nasıl bir yol izlemeliyim? Bir kombi 10 bin lira. 9 aylık kira bedeline sayıp kiraya zam yapabilir miyim? Kombiyi yaptırmazsam beni neler bekliyor?" sorusunu yöneltti. 

Ev sahibi bozulan kombiyi yaptırmak zorunda mı?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucumun dairesi kirada, halen içeride bir kiracı bulunuyor. Daire de kombili olarak kiraya verilmiş. Bu safhada bir kuralı hatırlatmak isterim. Kural şu; kiraya verilecek gayrimenkul, kiracıya kullanmaya müsait olarak teslim olunmalı ve kira müddeti boyunca da kullanmaya elverişli olarak bulundurulmalıdır. Okuyucumun dairesi kombili olarak kiraya verildiğine göre kiracının kusurlu bir davranışından dolayı değil de kullanım ömrünü doldurmuş olması nedeni ile kombi kullanılmaz hale geldi ise kiraya veren yani ev sahibi dediğimiz kişi tarafından yenisi ile değiştirilmelidir.

Ev sahibi bozulan kombiyi yaptırmak zorunda mı?

Şayet onarım yapılarak kullanılır hale gelebiliyor ise onarımı yapılmalıdır. Kusuru olmadığı halde kombinin çalışmaz duruma gelmesi neticesi mağdur oluyor ve kiralayana başvurduğu halde eksiklik giderilmiyor ise kiraya mahsuben bunu kiracı giderir. Yasalarımız böyle bir durumda kiracıya sözleşmeyi fesih hakkı da tanımıştır ama uygulamada bu yola başvurulduğuna çok tanık olmuyoruz.

*****

Kiraya zam konusuna gelince, yeni bir kombi alımı zam nedeni değildir. Kiraya zam istenebilir, bu ayrı bir hukuki konudur. Kiraya veren yani ev sahibi dönem sonlarında kiraya zam isteyebilir. Kira zammı yine yasalarımızda gösterildiği şekilde tespit edilir ve zam uygulanır. Ancak bu kombi probleminden bağımsız bir husustur.

Miras bırakılan gayrimenkul kayıtlarda görünmüyorsa ne yapılabilir?


Geri Dön