19 / 04 / 2024

Ev sahibi hakları 2015!

Ev sahibi hakları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibinin kiracısına karşı hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2015..



Ev sahibi hakları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz. Peki kiracılık ilişkilerinde ev sahibinin kanunu hakları nelerdir?


Ev sahibinin hakları 2015..

- Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor.


- Ev sahibi, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor.  Bunlar arasında kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması; Evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.


- Ev sahibi, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde çok çeşitli konularda ev sahibi, kiracısına ihtar çekebiliyor.


- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibinden talep edemiyor.  


- Kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir. Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


- Ev sahibi kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Dava, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar doğrultusunda açılabiliyor.


Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön