29 / 03 / 2024

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

Pek çok vatandaş ev sahibi olmanın hayallerini kuruyor. Bütçelerine göre ev arayan vatandaşlar, icradan satılan evlere yöneliyor. İcradan satışa sunulan evler yüzde 20 daha ucuz...



Pek çok vatandaş ev sahibi olmanın hayallerini kuruyor. İcra yoluyla el konulmuş ev, arsa, dükkan, tarla gibi taşınmazlar gerçek değerlerinden çok daha ucuz bedellerle icradan satılıyor. 

İcra yoluyla el konulan daireler ihale ile satışa sunuluyor. İcradan konut satışı ihalelerini Basın İlan Kurumu düzenliyor. İcradan ev satışları için yapılacak ihaleler Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlanıyor. 

Basın İlan Kurumu tarafından belirli bir süreliğine ilana verilen taşınmazlar için icra ihaleleri düzenleniyor. İhaleler çerçevesinde en yüksek teklifi veren kişi, icradan satışa sunulan gayrimenkulün sahibi oluyor. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

İcradan ev almak mantıklı mı?

İcradan satılık konut ihalelerine herkes katılım gösterebiliyor. Basın İlan Kurumu tarafından icra ilanları düzenli olarak yayınlanıyor. İcradan satışa sunulan gayrimenkullerin hepsi gerçek değerlerinden çok daha düşük bedellerle satışa çıkarılıyor.

İcradan satılan konutlar neredeyse yüzde 50 oranında daha düşük fiyatlarla satılabiliyor. Bu sebeple, icradan konut almak; ucuza konut sahibi olmak isteyenler için büyük fırsat niteliğinde. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

İcralık konutlar krediyle satılır mı?

Bankalar icralık konutlar için kredi kullanımına izin vermiyor. Bunun sebebi ise, ihale kazanılsa bile ihalenin feshi davasının açılma olasılığının bulunması. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

Yüzde 20 daha ucuz 

İcradan satılık evlerde yüzde 50'lik ucuz fiyat fırsatı teklif toplama süreci başladığında bitiriliyor. Ancak bu süreci kaçırmış olan vatandaşlar, yine de ihale sürecinde, en az yüzde 20 daha ucuz fiyatla ev sahibi olabiliyor. 

Örneğin; bir ev icradan 500 bin Türk Lirası bedelle satışa sunuluyor, bu konut icra ihalesinde 300 bin Türk Lirası'na satılabiliyor. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

Bunları gözden kaçırmayın 

1. İhalelere katılım yaşı 18 olarak belirlendi.

2. İhalenin şartnamesi ihaleye katılım gösterecek vatandaşlar tarafından dikkatlice okunmalı ve anlaşılmalı. 

3. İcradan satışa sunulan gayrimenkulün özellikleri incelenmeli. Örneğin, 'Hisseli konut mu?', 'Şerh var mı?' bunlar dikkatlice değerlendirilmeli. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

Teminat ödeniyor

İhaleye katılım için ev fiyatının yüzde 20'sinin teminat için bulundurulması ya da ilgili icra dairesinin hesabına ödenmesi gerekiyor. İhale sonucunda konutu satın alamamanız durumunda ise teminat kesintisiz olarak iade ediliyor.

Örneğin; muhammen bedeli 500 bin Türk Lirası olarak belirlenen konut için 100 bin Türk Lirası teminatın ödenmesi gerekiyor. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

3 yıl satış yasağı

İcradan satışa sunulan evlerin ticarete konu olmaması için satış engeli koyuluyor. Gayrimenkullerin ticarete konu edilmemesi amacıyla caydırıcılık için vergi koşulu bulunuyor. 

Bu çerçevede icradan satın alınan evin, ihale tarihinden itibaren 3 senede satışı gerçekleştirilirse, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında vergi ödeniyor. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

10 gün süre

İhalenin kazanılmasının ardından ihale üzerinde itiraz veyafesh davası açılmadığı durumda, paranın tümünün ödemesi 10 gün içinde yapılmalı. 

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

Gayrimenkul yatırımının 5 altın kuralı!

Ev arayanların yeni adresi bankalar oldu!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön