24 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Anlaşmazlıklara arabuluculuk zorunluluğu geliyor! Meclis'e sunulacak!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Anlaşmazlıklara arabuluculuk zorunluluğu geliyor! Meclis'e sunulacak!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku ihtilafları artık mahkemeye gitmeden arabulucuya götürülecek. İşte milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren o değişiklik...



Posta'da yer alan habere göre; arabuluculuk görüşmelerinin 3 haftada tamamlanması hedefleniyor. Zorunlu durumlarda ise arabulucu tarafından bu süre 1 hafta daha uzatılabilecek. Görüşmelerin ardından anlaşma yapılamazsa kiracı ya da ev sahibi mahkemeye başvurabilecek.  Arabulucu ve Avukat Tuğba Güzel Karlıdağ, kirada arabuluculuğun detaylarını açıkladı. 

"Kirada arabuluculuk nasıl devreye girecek, vatandaş nereye başvuracak?" sorusunu yanıtlayan Arabulucu ve Avukat Tuğba Güzel Karlıdağ, "Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecektir. Uyuşmazlık yaşayan taraflar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurabilecekleri gibi yetkinliğine ve bilgisine güvendikleri bir arabulucuya veya arabuluculuk merkezine de başvurabilirler" açıklamasında bulundu ve arabulucukla ilgili diğer detayları da paylaştı.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Anlaşmazlıklara arabuluculuk zorunluluğu geliyor! Meclis e sunulacak!

Kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak arabuluculuğun 4 hafta gibi bir sürede sonuca kavuştuğunu dile getiren Tuğba Güzel Karlıdağ, konuyla ilgili olarak "Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözmek taraflar açısından mahkemeden çok daha hızlı ve ekonomik olacaktır. Tarafların icra takipleri ile uğraşmalarının ve tahliye sürecinde mağdur olmalarının önüne geçilerek anlaşma yoluyla sorunlar çözüme kavuşturulabilecek" açıklamasında bulundu ve arabuluculuk ücretleriyle ilgili de konuştu. 

"Davadan önce şart olan arabuluculuk işlerinde taraflar arabuluculuk görüşmelerinde, taraflar anlaşamazlarsa arabulucuya bir ücret ödemezler. Bu durumda arabuluculuk ücreti devlet tarafından ödenir ve davada haksız çıkan taraftan alınır" diyen Karlıdağ, anlaşma durumunda ücretin aksine karar verilmedikçe taraflarca eşit şekilde ödendiğini belirtti. Karlıdağ, "Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web sitesinde yer almaktadır" açıklamasında bulundu.

TOKİ 2022 sosyal konut başvuruları ne zaman sona erecek? 

Altın 25 gün sonra bu rakamı görecek! 1 gram bile altını olanlar dikkat! Bu son dakika tahminine hemen bir göz atın!

Memur 2023 zammı ne kadar olacak? Memur maaşında şok rakam! Hemen 2023 zamlı memur maaşına bakın! 


Geri Dön