24 / 04 / 2024

Ev sahiplerinin ödediği vergiler nelerdir?

Ev sahiplerinin ödediği vergiler nelerdir?

İster kendi birikiminizle, ister konut kredisi kullanarak ister ivazsız bir şekilde edinilen evler için yıl içinde birtakım vergilerin ödenmesi gerekiyor. Peki, ev sahiplerinin ödediği vergiler nelerdir?



Ev sahiplerinin ödediği vergiler nelerdir?

İster kendi birikiminizle, ister konut kredisi kullanarak ister ivazsız bir şekilde edinilen evler için yıl içinde birtakım vergiler ödeniyor.


Bu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Bu vergi ev sahibi tarafından ödeniyor. Bir diğer vergi olan çevre temizlik vergisinin mükellefi dairenin kullanıcısı oluyor. Bu durumda dairede kiracı olması durumunda çevre temizlik vergisini de kiracı ödüyor.


Ev sahibinin evini kiraya vermesi halinde ise yıl içinde elde ettiği kira geliri için vergi ödemesi gerekiyor.


Emlak vergisi..

Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi için ödemeler taşınmazların rayiç bedeli üzerinden, belirlenen emlak vergisi oranları ile hesaplanıyor.


Emlak vergisi oranları 2015:

Gayrimenkul  Normal Yörelerde  Büyükşehir Belediyesi

Binalarda           Binde 2                    Binde 4

Meskenlerde      Binde 1                   Binde 2

Arazilerde          Binde 1                   Binde 2

Arsalarda           Binde 3                   Binde 6


Emlak vergisinden muaf olanlar:

- 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler


Çevre temizlik vergisi..

Konutların çevre temizlik vergileri su faturalarına yansıtılıyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


Kira gelir vergisi..

2014 yılı için istisna tutarı 3.600 TL olarak tespit ediliyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Yeni alınan evin kira vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön